Já školní děti nemám, takže se o to tak nezajímám, ale četla jsem, že když škola otevře a rodina nemá vážný důvod, proč do ní dítě neposílat (např. bydlí se seniorem apod.), ale dítě do školy nepůjde, tak že už nebude ošetřovné náležet.
Jak je to nyní např. u školek, které nebyly zřizovatelem uzavřeny a rodiče se tam rozhodli své děti nedávat. Měli rodiče nárok na "ošetřovné při péči o dítě z důvodu uzavření školského/dětského zařízení (školy)" - když nebyla a není školka uzavřena? Podle toho, co jsem načetla, rodiče v tomto případě nárok na OČR při péči ..atd. nemají.
Vím že škola a školka v tomto případě jsou rozdílné případy.
MPSV - Nejčastější dotazy
https://www.mpsv.cz/web/cz/osetrovne
Ale nespokojila bych se s odpověďmi v tomto okamžiku zveřejněnými, vše se stále mění.
No, opravdu to jednoduché není, naši mateřskou školu sice otevřou, ale v omezeném provozu a s podmínkami, které můj tříletý syn není schopen plnit. Tzn.,že otevřeno je, kapacita dvou tříd,místo čtyř, je naplněna a navíc, vysvětlete tříletému děcku, že mu nikdo nepomůže s oblékáním,sebeobsluhou na toaletě, a že má držet dvoumetrový odstup od učitelky a v mš nemá téměř zádné hračky,aby je pak nikdo nemusel desinfikovat.. navíc tato mš je v centru Prahy a nemá zahradu, pouze chladný a stinný dvorek ve vnitrobloku,kde budou děti většinu dne, a to v rouškách, aby neohrožovaly ostatní nájemníky domů přilehlých k vnitrobloku. Tak třeba proto bych ráda čerpala očr,jelikož dítě do mš dám mile ráda, ale nerada bych, aby se muselo cítit jako v polepšovně.
Ono to není tak jednoduché jsem na očr s holkou 3. třída. Vůbec mi nevadí vrátit se do práce, ale pokud (co zatim vím) přijde domů v 10 zase s hromadou úkolů tak k čemu tam pak jde? To raději zůstanu dál doma a budu se s ní učit jak do teď. Za mě ať ošetřovné zruší, ale ať škola funguje normálně jak má!
to, že jsou rodiče spokojení za 80 procent doma i když děti můžou do škol a školek je celkem nedůležité. však si to ty děti časem zaplatí, až bude kasa i díky tomu prázdná. možná i vnoučata na to doplatí. důležité je to, že se ekonomika musí rozjet, a že prostě nemá kdo dělat. i ti, co můžou děti dát do škol, i ti, co mají doma třináctileté děti, které pokud jsou zdravé opravdu nepotřebují celodenní dozor, raději doma za 80 %, však co, vždyť se to vyplatí. stačí sledovat diskuze na sociálních sítích :-( hanba by mě fackovala. a to mám doma zdravotně postižené dítě a do práce chodím, než někdo začne prskat, že nevím, co to je dát dítě do školy, když tam nebude teplý oběd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 5. 2020 8:28
Dobrý den, můj dotaz se netýká přímo účetnictví, ale tento portál mě nikdy nezklamal. Dotaz: pokud jsme všichni zdraví a C-19 jsme neprodělali, ani nikdo z našeho okolí a já se dobrovolně rozhodnu, že zůstanu se synem doma do 30.6 mám nárok na OČR ? ve výši 60%?
Hledala jsem odkazy na stránkách správ a institucí a nikde jsem nic nenašla. Hlavně se musím rozhodnout v co nejkratší době a dát vědět do práce a do školy. Děkuji moc za pomoc.