Hlavní navigace

Průměrný hodinový výdělek - postup výpočtu

  • (neregistrovaný)

    19. 5. 2020 7:19

    Dobrý den,

    prosím mzdové účetní: Nenapsaly byste mi, prosím, obecný postup výpočtu průměrného hodinového výdělku? prosím, včetně toho, co se tam nezapočítává. Děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 5. 2020 9:32

      Aion (neregistrovaný)

      Za mzdu se nepovažují peněžitá i nepeněžitá plnění, která nejsou odměnou za práci, např. se jedná o odměnu za pracovní pohotovost, pochopitelně cestovní náhrady, ale také např. odměny, které jsou poskytovány z titulu určité skutečnosti (věk, počet let trvání PP, pomoc při živelní události apod.). U těch jubilejních a věrnostních odměn je třeba se dívat na pravidla pro jejich poskytování, jaká je použita formulace - "poskytuje se", "náleží" vs. "může být přiznána" (v tomto druhém případě se o mzdovou složku jedná z důvodu, že je tam obsažen prvek hodnocení pracovního výkonu).
      Jsou-li některé SLM poskytovány za delší období, než je kal. čtvrtletí. rozpočítávají se do tolika čtvrtletí, za kolik byly poskytnuty - roční odměna se rozpočítá do 4 Q, pololetní do 2 apod. Vždy, tj. i v těch dalších čtvrtletích, musí být tato SLM korigována podle doby odpracované v tomto čtvrtletí.
      Příklad: ve mzdě za prosinec byla zúčtována roční MO ve výši 100 000, tzn. 1/4 (25 000) se vezme v úvahu při výpočtu prům. výdělku za 4. Q a po 1/4 při výpočtu prům. výdělku za 1., 2. a 3. Q ) 3 * 25 000). Pokud by zaměstnanec např. v těchto dalších čtvrtletích byl dlouhodobě nemocen a nic neodpracoval, ty 3/4 již nikdy nebudou do prům. výdělky vzaty v úvahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).