Dobrý den, prosím, jsou v Abecedě MÚ 2020 už popsány také změny ZP k 1.7.200? V současné situaci nechci jezdit na školení, i když už začínají chodit nabídky.
Abeceda MÚ je výborná a také ji můžu doporučit. Už ji ale nekupujeme každý rok, jen při větších změnách nebo když se drobnější změny nahromadí.
A poznámka pro Aion - předpokládám, že tazatelka ještě není zkušená mzdová účetní a studování jen zákonů by jí moc nepomohlo - na rozdíl od vás právníků. Já už si po letech praxe umím ledacos v zákonech najít a použít, ale stejně mám raději, když mi to někdo podá ve formě srozumitelnější pro člověka bez právnického vzdělání.
To já vím, ale vaše odpověď mě vyprovokovala k tomu, co jsem napsala - dotaz byl konkrétní na doporučení příručky pro mzdové účetní, my kteří nejsme právníci potřebujeme k případnému studiu zákonů (to nezavrhuji, také do nich často nahlížím) nejdříve vědět, v jakém zákonu najdeme co potřebujeme. A to se také právě dozvíme v kvalitních příručkách - např. zrovna Abeceda mzdové účetní ke každému tématu uvádí i odkaz na příslušný zákon s upřesněním paragrafu, odstavce atd. Je mi jasné, že každá profese potřebuje specifické prameny, ze kterých čerpat - a asi každá "kancelářská" i příslušné zákony, jen na rozdíl od právníků potřebujeme "nakopnout", ve kterých zákonech co hledat.
Z toho si nic nedělejte, že Aion nepochopila, co myslíte. Ona je zcela odtržená od praxe a velmi ráda poučuje, jak to má být. Přitom nechápe, že v praxi je to trochu jiné, že jisté formulace jsou zcela běžné, i když nejsou přesné, že v praxi se používají určité postupy, které teorie nezná apod. Především není schopna pochopit, že když se odpovídá na něčí dotaz, že je potřeba se v přijatelné míře v odpovědi přiblížit jeho formulaci apod., tzn. jít tazateli vstříc, nikoliv předvádět brilantní znalost problému.
Ona má pochopitelně pravdu, ale není schopna pochopit, že ta její pravda musí být v praxi nějakým způsobem aplikována. To ona nezná a znalost toho považuje za chybu ve výkladu, neboť tím, podle ní, dochází ke zkreslení. Pochopitelně pravdu máte i vy. Je to pravda o aplikaci. Vzhledem k tomu, že nejsme na akademické půdě, ale v internetové poradně pro zajišťování činností v praxi, je ta vaše pravda nejen cennější, ale i na vyšší úrovni (s přidanou hodnotou).
Nastavuji mzdove systemy, hledam nekdy moznosti, co klient chce, muze mit, nebo patram, co tim myslel, abecedu mam nastudovanou horem dolem, neznam jine knihy, proto jsem se ptala. Potrebuji ne teorii, ale spis prkticke priklady, nekdy vyklady. Ne suche zakony... Tam mi nenapisou moznosti.
Tak jsem mozna vzala nekomu vitr z plachet...
Tak za mě: kdysi jsem si z nerozvážnosti jednu z těchto publikací koupila a našla jsem v ní neskutečný počet chyb, že mi bylo až líto těch, kdo si ji koupili také. Nakonec jsem z těchto chyb udělala nekonečný seriál, který jsem publikovala několik let. To je můj soukromý příběh, už bych si nic takového nekoupila, držím se zákonů (číst mě naučili už v 1. třídě) a píšu pohádky a kuchařky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 5. 2020 23:12
Dobry den, prosim, kterou knihu radeji pouzivate? Znam Abecedu, mame v praci, tu druhou ne. Kterou? Jaka je ta druha? Nedostanu se do obchodu. Budu kupovat po netu. Diky