Hlavní navigace

Nepřebrání dopisu z výpovědí

  • 20. 5. 2020 9:41

    Dobrý den, prosím o radu jak případně postupovat dál. Zaměstnavatele poslal zaměstnanci výpověď poštou - červený pruh do vlastních rukou 20.4.2020, teď jsem koukala na sledování na ČP, je uvedeno, že zaměstnanec se odstěhoval neznají novou adresu a dopis jde zpět zaměstnavateli. Považuje se dopis za doručen fikcí a může běžet od 1.5. 2020 dvouměsíční výpověď? děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 5. 2020 10:19

      Aion (neregistrovaný)

      Přednost má osobní doručení na pracovišti, v bytě nebo kdekoliv zaměstnanec bude zastižen, popř. doručení prostřednictvím služeb nebo sítě elektronických komunikací za podmínek stanovených ZP. Takže než budete řešit fikci doručení, musíte se vypořádat s tím, zda byly splněny podmínky pro doručení některým z uvedených způsobů. Pokud nebyly, doručení (třeba i za pomoci fikce) může být vysloveno neúčinným.

      V případě, že podmínky pro doručení prostřednictvím provozovatele poštovních služeb byly splněny, mám za to, že se fikce doručení může uplatnit z důvodu, že zaměstnanec doručení zmařil. Zmařil například tím, že nebylo, kam by mu doručovatel vhodil oznámení o uložení zásilky obsahující poučení o účincích, které nastanou, pokud si ji nevyzvedne ve lhůtě 10 pracovních dnů (neměl schránku, už neměl schránku). Záleží na okolnostech, za jakých se doručování odehrávalo.

      Takže odpovědět na otázku, zda 1.5. začala běžet výpovědní doba, odpovědět nelze, uvádíte málo informací. Zároveň doporučuji ověřit, z jakého důvodu bylo doručováno zrovna na tuto adresu.

    • 20. 5. 2020 10:28

      xyz

      Je to drobet problematické, zaměstnavatel a zaměstnanec byli kamarádi, vznikly tam problémy z obou stran. Byli domluveni na dohodě o ukončení PP, nakonec to padlo a bude výpověď, jelikož spolu nekomunikují. Firma má sídlo v Praze, zaměstnanec trv.bydliště v JČ, proto posílal na nám uvedené trvalé bydliště. Jiné doručení není možné, neví kde zaměstnanec je.

    • 20. 5. 2020 10:35

      Aion (neregistrovaný)

      Trvalý pobyt není rozhodující, ale když na na Vaší straně taková jistota, zaměstnanec asi denně dojížděl do Prahy.

    • 20. 5. 2020 11:35

      xyz

      Jistota je, že tam bydlel, a jinou adresu neznáme.
      Jedná se o stavební firmu takže stavby po celé republice a dojíždění do Prahy

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).