Mzda

• (neregistrovaný)

21. 5. 2020 17:02

Dobrý den, podepsal jsem smlouvu o mzdě, kde mám napsané, kolik dostanu na hodinu, navíc mám ještě papír, kde mám úkolové sazby. Nechápu, podle čeho mě bude výplata počítána, jestli podle toho, kolik toho vyrobím, nebo kolik času strávím v práci. Děkuji za nějaké rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 5. 2020 17:39

Aion (neregistrovaný)

Použití úkolové mzdy vyžaduje, aby zaměstnavatel stanovil normy spotřeby práce, tj. čas, který se předpokládá například na výrobu 1 ks výrobku. Tyto normy musí být stanoveny tak, aby neohrožovaly bezpečnost a zdraví zaměstnance, tj. aby nemusel vyvinout nadměrné pracovní úsilí, aby danou normu splnil. Úkolová mzda se pak zpravidla vypočítává jako skutečně vynaložený čas korigovaný stanovenou normou spotřeby práce krát počet vyrobených výrobků. Způsobu jejího výpočtu může být i více, měly by být u zaměstnavatele popsány.
      Takže počet vyrobených výrobků výši úkolové mzdy určitě ovlivňuje, ale čas strávený v práci bude nepochybně upraven.

• 21. 5. 2020 18:00

David (neregistrovaný)

Děkuji za radu. Takže pokud to chápu, tak záleží, je na tom, kolik toho vyrobím. K čemu sem tedy musel podepisovat smlouvu o mzdě, kde je napsané, kolik si vydělám za hodinu

• 21. 5. 2020 18:03

Aion (neregistrovaný)

Také nevím, protože úkolová a hodinová mzda je něco jiného. Doporučuji poohlédnout se po mzdovém předpisu a pohledat v něm, zda zaměstnavatel k tomu něco popsal.

• 21. 5. 2020 19:04

Kara1 (neregistrovaný)

Třeba budete někdy dělat v úkole a někdy ne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).