Děkuji, jsem už opravdu zmotaný. Dohodou budeme rušit a vypořádávat podílové spoluvlastnictví k nemovité věci. Já obdržím finanční částku a byt bude mít bývalá přítelkyně. V bytě jsme bydleli pouze rok. Budu platit daň z příjmu, ale nevím jaká částka bude základem daně. Na FÚ mi řekli § 10, ale nic mi nevysvětlili.
Ještě jednou děkuji.
Asi to bylo podílové spoluvlastnictví, takže to nebude vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví, které již dlouho neexistuje, ale převod vašeho podílu na vaši přítelkyni. Pro daň je důležité, jak dlouho jste byt vlastnili a bydleli v něm. Pokud nebude osvobozeno,zdaníte rozdíl mezi částkou vyrovnání a nabývací cenou vašeho podílu na bytě.
Děkuji,
ano určitě bude to převod mého podílu na přítelkyni. Byt jsme vlastnili 1,5 roku. Kupní cena byla 1.900.000,- Kč, hypotéka 1.500.000,- Kč, já jsem vložil ze svých prostředků 400.000,-Kč, ale 200.000,- Kč do mého podílu, 200.000,- Kč do podílu přítelkyně. Částka k vyrovnání bude 700.000,- Kč. Budu tedy platit 15% daně z rozdílu 700000-200000= 500000, tj. 75.000,- Kč ?
Moc děkuji
proboha co to melete za nesmysly?
byt koupili za 1 900 000. bez ohledu na to, jak byl financován, kdo komu kolik půjčil apod. jeho podíl odpovídá výdaji 950 000.
za to, aby svoji půlku nechal přítelkyni chce 700 000. takže buď svůj podíl prodává přítelkyni za 700 000, nebo ho prodává za 500 000 a 200 000 chce vrátit, protože jí je půjčil na její podíl. ale kde jste vzal, že ho prodává za 1 250 000 to mi tedy hlava nebere.
které info? jediné info vidím:
bude to převod mého podílu na přítelkyni. Byt jsme vlastnili 1,5 roku. Kupní cena byla 1.900.000,- Kč, hypotéka 1.500.000,- Kč, já jsem vložil ze svých prostředků 400.000,-Kč, ale 200.000,- Kč do mého podílu, 200.000,- Kč do podílu přítelkyně. Částka k vyrovnání bude 700.000,- Kč.
takže kupní cena celého bytu 1 900 000. hypo a jeho půjčky přítelkyni na její podíl nehrají roli.
vyrovnání 700 000. takže buď myslí prodejní cenu za svůj podíl, nebo včetně vrácení půjčky 200 000.
co jsem přehlédla?
Ano, nebudu mít hypotéku, ale ani byt. Rozešli jsme se, já jsem zaplatil 400000,- Kč, ze svého, kupní cena bytu byla 1.900.000, - mínus 400.000,- Kč ( můj vklad ) , hypotéka byla rozdíl kupní ceny a mého vkladu. Bohužel jsem rok splácel hypotéku, pak odešel a částka zbytku hypotéky 1.500.000,- co bude přítelkyně splácet + 700.000,- Kč pokud mě vyplatí , bude mít byt za 2.200.000,- , který by dnes pořídila za 2.500.000,- Kč až 2.900.000,- Kč.
jo? dlužil 750000 proti kterým měl nějaký majetek. teď nemá dluh ani majetek. v čem je na tom lépe? můj ženský (dívkou už se necítím) rozum mi říká, že dřív měl majetek a dluh, teď nemá nic z toho. skutečný majetek se mu tedy nijak nezvýšil. - velmi zjednodušeně teda.
nezáleží na to, jak nemovitost financuje, tu zaplatil 1/2 z 1 900 000, teď půlku za 700 000 prodává.
A právě tady to skřípe: Převod hypotéky znamená, že dlužník Jája přestane být dlužníkem banky. U Jájy v ten okamžik dluh vůči bance zaniknul aniž jí ho zaplatil. Dlužníkem se stala partnerka. A kam se poděl ten dluh Jájy? No ovšem, Jája dluží partnerce. A kolikpak jí dluží? 750. A proto, když jí prodá byt za 700, bude jí po zápočtu dlužit ještě 50.
Dobrý den,
děkuji za reakce a upřesním ,budu převádět svoji 1/2 podílu na bytu za částku 700.000,- Kč. výpočet mého nároku je následující: tržní hodnota bytu v současné době: 2.500.000,- Kč , tržní hodnota poloviny bytu : 1250000, zůstatek nesplacené hypotéky 1500000,- Kč.
1/2 tržní hodnoty bytu 1.250.000,-
1/2 nesplacené hypotéky 750.000,-
zůstatek 500.000,-
částka vložená z mých prostředků do podílu partnerky 200.000,-
Celkem můj nárok za 1/2 bytu 700.000,- Kč
Byt jsme koupili za 1.900.000,- Kč .
Opravdu se z toho už zblázním.
k Jája dnes 14:22
To se rozmyslete, buď chcete 'převést' za 700 nebo mít v kapse 700.
Na koci operace bude přítelkyně vlastnit celý byt a dlužit za celou hypotéku a vy buď:
1. budete mít v kapse 700 a postupovat podle viz já výše dnes v 9:14 nebo
2 'převedete' svůj podíl za 700 a pak budete mít v kapse 0 a navíc jí ještě budete dlužit 50.
k Jája 13.53
Předpokládám, že když zmiňujete tržní cenu, že je to cena podle znaleckého posudku a že zástavní věřitel s prodejem souhlasí (zde předpokládám, že zástavní právo bylo zřízeno, nevím, že by se o tom psalo - nepsalo).
Prodávat budete za odhadní cenu minus zbývající dluh, výsledek děleno 2. Jak bude naloženo s tím, co jste za přítelkyni zaplatil, záleží na dohodě mezi vámi.
No vidíte, konečně jsme mohli shodnout - on má zisk 300 = 700 - 400, no a ten by měl zdanit a to jsem napsal dnes v 9:14 ráno. A aby ho mohl zdanit musí uvést do daňového příznání příjem 950 +300 = 1250 protože výdaj má 950.
Ale nejdřív musí Jája říct konečně co chce: chce odejít se 700 nebo byt převést za 700, od toho se odvíjí prodejní cena, buď 1250 nebo 700.
Obávám se, že tady to nebude normální kupní smlouva, ale vypořádání podílového spoluvlastnictví, to už jája tuším jednou psal. Takže se dohodli, ze byt má teď cenu 2,5. On jí nechá svojí půlku za 1,25. Ona mu to zaplatí tak, že mu dá 500 peněz ( a 200 za ten její počáteční vklad, takže celkem 700) a misto 750 za něj převezme jeho dluh u banky (jeho půlka hypo). Takže jeho příjem 1250, výdaj 950, ke zdanění 300. Akorát by se tam mělo nějak zamontovat, že hypo už je méně než 1500, a kdo to splácel.
hypo do toho vůbec nepatří!! to je jak u blbejch. no nic, to je něco o házení hrachu, nemá to cenu. takže poslední pokus. princip daně z příjmů je ten, že zvýšení majetku se zdaní. o co se mu zvýšil majetek? měl hypo a proti tomu něco vlastnil. teď nevlastní nic a hypo nemá. o co navýšil svůj majetek?? o to, za co prodá. tím končím. a ještě někdo radí, že musí zdanit či prodat za tolik, kolik určí znalec... to už není fakt o čem mluvit.
Dobrý den,
děkuji za reakce. Já jsem z toho jelen. Půjde o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovité věci - k 1/2 bytu, který doposud vlastním. Finanční částku 700.000,- Kč za toto zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovité věci obdržím na účet. Sám nevím zda půjde o prodej nebo převod.
Děkuji.
... a neudělala byste chybu, protože ona stejně jako já umí rozlišit cenu k úhradě od ceny kupní/převodní.
Když kupující koupí byt za 5mil se 100% hypotékou, bude podle vaší teorie, kupní cena 0. Když za rok předčasně splatí hypotéku a byt prodá za 5mil, podle vaší teorie, bude mít příjem a základ daně 5mil. To je milé. To erár potěší.
nemelte nesmysly, nelžete a vůbec se nesnažte vymýšlet nějaké údajně mé teorie! podle skutečně "mé teorie" koupil byt za 5 mega, prodal za 5 mega, daň nula.
hypotéka, jak píšu od začátku, nemá žádný vliv na kupní cenu uplatněnou jako náklad. kupní cena a tím i náklad později uplatněný je číslo z kupní smlouvy. jak to zafinancuje je jeho problém. takže laskavě o mě nelžete, že bych někde něco takového tvrdila!
erár by potěšilo, kdybyste vy šli s katkou dělat na berňák a dodanili ty tisíce chudáků, co se rozvedli nebo rozešli a podobně jako jája si převedli podíly na nemovitostech a hypotéky, ty tisíce zexekuovaných majitelů nemovitostí, kterým byste dodanil, že kupec v dražbě "za ně zaplatil" hypotéky a dluhy, když si nemovitost vydražil....
tvrďte si tady co chcete, ale laskavě se ani nesnažte nastiňovat, kolik by podle mě měl kdo danit.
když bude mít ve smlouvě kupní cenu 700 nebo 500, a ty peníze v této výši i obdrží, tak je to prostě kupní cena.
a mimochodem každý průměrně inteligentní běloch vidí, že rok a půl splácel hypotéku, tak do výdajů může dát ještě úroky za celou tu dobu. a daň z nabytí, kterou platil, atd atd...
a zisk papírově, dle dokladů, nemá, protože vlastnil půlku v hodnotě 950 000, a dostane jen 500 000. ale to je fakt marný. způsob financování nemá žádný vliv na základ daně. ale to je už fakt poslední na toto téma.
paní xy, prosím Vás můj příjem bude nyní 700 000, 1/2 bytu jsem prokazatelně nabyl za kupní cenu 950 000 ( kupní smlouva ), mohl bych si uplatnit výdaje ještě za daň z nabytí , kterou jsem zaplatil, právnické služby aj. Hypotéku už ale mít nebudu a ve výpočtu mého nároku ( 700 000 ) podle ceny bytu v současné době je také odečtena polovina zbývající částky hypotéky, kterou bych měl splatit já ale už jí bude splácet přítelkyně. Opravdu tam můžu uvést celou 1/2 kupní ceny i s hypotékou, když jsme teď počítali můj podíl bez hypotéky?Děkuji
k xy v dnes 10:47
Dražby jsou kapitola sama pro sebe, ale nemyslíte si snad, že kupec v exekuční dražbě kupuje nemovitost za cenu - hypotéka. Ani náhodou. Kupec jí koupí za 1250, exekutor pošle bance jejich 750, bývalý dlužník dostane něco mezi 500 a 0, ale do daní uvede 1250.
Ano, je to tak, prodej je jeden ze způsobů úplatného převodu vlastnické práva. Převod vlastnického práva může nastat mimo jiné koupí/přikázáním/rozdělením věci, vypořádáním dohodou nebo zrušením spoluvlastnictví, ... to vše úplatně, nebo darováním/děděním/vydržením, ... to vše bezúplatně.
Váš převod je úplatný, je to převod nemovité věci podle §10 odst 1 písm.b ), vlastnil jste jí méně než 2(5) roky(let) proto se na něj nevztahuje osobození podle § 4, příjem musíte zdanit. Výdajem je za co jste jí nabyl - § 10 odst 5). Jak jste napsal, odpíchli jste se od tržní ceny bytu 2500, převádíte ho za 1250, jak zaplatíte dluhy související s jeho pořízením je záležitost druhá.
Příjem je peněžní a nepeněžní, peněžní se objeví v bance, nepeněžním je zápočet pohledávky na závazek. 700 - vratka půjčky 200 = 500 uvedete do přiznání až ho obdržíte, nepeněžní příjem ze zápočtu pohledávky uvedete do období provedení zápočtu. Oproti tomu jako výdaj uvedete cenu nabytí 950.
Jaký máte zisk je kupecký počet 700(500) - 400(200) = 300. Jestli jste si dohodli 700 jako částka konečnou není třeba nic dalšího dopočítávat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 5. 2020 9:47
Dobrý den,
v rámci vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví budu převádět na bývalou přítelkyni 1/2 bytu a dostanu finanční vyrovnání za tuto 1/2 bytu. Budu muset zaplatit daň z příjmu FO. Chtěl bych Vás požádat o radu, v DP bude příjmem cena , která bude uvedena ve vyrovnání a výdajem cena, za kterou jsem byt nabyl ?
Moc děkuji