Prodloužená výpovědní doba - stáhnutí výpovědi a těhotenství

• (neregistrovaný)

26. 5. 2020 20:37

Dobrý den,
    v březnu jsem obdržela výpověď z důvodu nadbytečnosti s dvou měsíční výpovědní lhůtou, během níž jsem v DPN, která bude trvat i po uplynutí výpovědní doby ještě v červnu, nyní jsem tedy v ochranné době, o kterou mi bude k ukončení DPN výpovědní doba prodloužena.
    Zajímalo by mě, zda může zaměstnavatel stáhnout svou výpověď se souhlasem zaměstnance i během již takto prodloužené výpovědní doby, která bude dobíhat po skončení ochranné doby, nebo může být stažena pouze během standardní neprodloužené výpovědní doby?
    A jak by to prosím bylo v případě, pokud bych během takto již prodloužené výpovědní doby o ochrannou dobu otěhotněla, pokud by ke stažení výpovědi nedošlo? Započala by znovu nová ochranná doba, trvající během těhotenství, mateřské a rodičovské dovolené, a až poté by doběhl zbytek výpovědní doby?
    A jak by to případně bylo s druhým dítětem, kdyby k dalšímu otěhotnění došlo během ochranné doby, během rodičovské dovolené prvního dítěte? Opakovala by se celá situace znovu a byl by nárok na mateřskou dovolenou i na druhé dítě a zbytek výpovědní doby by uplynul až po rodičovské dovolené druhého potomka?
    Děkuji za odpovědi.
    Bude mi 31 let a tato nečekaná výpověď kvůli koronové krizi mi překazila dosavadní plány o založení rodiny s manželem, o potomky se pokoušíme přes půl roku a tato situace nám zásadně zkomplikovala život, tak hledám a prosím o radu, jaká mám v této situaci práva a nároky a o nejlepší možné řešení. Hledání nové práce beru jako poslední možnost, kvůli mému již vyššímu věku a času, který hledáním nového zaměstnání strávím a než získám smlouvu na dobu neurčitou (pokud by se vůbec podařilo), bez nároku na mateřskou dovolenou se bohužel neobejdeme a čas u nás už hraje velkou roli.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 5. 2020 10:19

katka2 (neregistrovaný)

Nejsem si jistá, jak se stahuje výpověď, ale prodloužená VD na to vliv nemá. Pokud budete těhotná, na MD, na RD, tak budete pořád ve VD, ta vám doběhne až po nástupu do práce. Teda pokud budou zákony stále stejné jako teď.

• 27. 5. 2020 10:31

Aion (neregistrovaný)

Odvolat výpověď je možné kdykoliv, písemně, se souhlasem druhé smluvní strany.
      Jak jsem vyrozuměla, ještě těhotná nejste a už se ptáte, jak to bude při druhém dítěti. Na takové dotazy se těžko odpovídá, právní úprava může být změněna.

• 27. 5. 2020 10:53

Tereza (neregistrovaný)

Děkuji mnohokrát za odpovědi. Otázka v případě druhého potomka byla čistě teoretická.:-) Je mi tak nějak jasné, že takové věci jsou ve hvězdách, přesto mi to nedalo a zkusila jsem se zeptat, ještě jednou vám děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).