Počítejte s tím, že to FÚ určitě prověří a že nárok na KB společníka ještě podle DAP s.r.o. za rok 2019 ještě zkoumat budou.
Nepochybuji o tom, že už nyní podle DIČ / IČ společnosti, které se v žádosti o KB vyplňuje, to budou mít propojené. Které s.r.o. mají podané DAP 2019 zkontrolují hned, s.r.o. které nemají podané DAP 2019 budou jen v malém časovém skluzu.
Bez sankcí, ale bude pozdě podané pokud měla PO termín pro podání DAP do 1.4.2020..
Nedivila bych se, kdyby buď FU vyčkal s vyplacením KB na podané Přiznání k dani z příjmu právnických osob 2019 společnosti, kterou uvede do žádosti o KB podávající společník. Nebo kdyby FU sice KB společníkovi vyplatil, ale hned o prázdninách by začal s prověřováním pozdě podaných DAP / v návaznosti na podané žádosti o KB.
Dobrý den,
v otázkách a odpovědích na mfcr.cz je následující:
Provozuji malé s.r.o, jsem jednatel a můj rodinný příslušník společník, budu mít nárok na kompenzační bonus?
Ano, nárok na kompenzační bonus pro malá s.r.o. mají v případě dvoučlenných s.r.o. oba, společník i jednatel, a to při splnění zákonných podmínek čerpání bonusu. Jednatel nicméně nesmí na sebe coby zaměstnance společnosti ve stejné dny, kdy si nárokuje kompenzační bonus, pobírat příspěvek v rámci programu Antivirus (tzv. kurzarbeit). To znamená, že pokud by žadatel pobíral příspěvek z programu Antivirus pouze za část bonusového období, může si za zbývající dny nárokovat kompenzační bonus.
Z jakého důvodu tedy jednatel nárok na KB nemá?
Nejspíše z důvodu, že znění zákona má přednost před povídáním neznámých odpovídajících, byť na stránkách MFCR.
Přečtete si §2a níže uvedeného tisku
Novela zákona č. 159/2020 Sb., o kompenzačním bonusu - návrh schválený Poslaneckou sněmovnou (tisk 850)
Zákon / novela zákona / zatím není zveřejněna ve Sbírce zákonů ČR
Doporučuji tuto otázku zaslat i na Ministerstvo financí ČR
Tak na stránkách MFCR tento dotaz i odpověď upravili.
Do dotazu uvedli oproti minulému znění "kde jsme 2 společníci"
Stav dotazu a odpovědi dne 2.6.2020
Provozuji malé s.r.o, kde jsme 2 společníci. Já jsem zároveň jednatel a druhý společník je můj rodinný příslušník, budeme mít oba nárok na kompenzační bonus?
Nárok na kompenzační bonus pro malá s.r.o. mají při splnění zákonných podmínek v případě dvoučlenných s.r.o. oba společníci, přičemž jeden ze společníků může být současně jednatel. Pokud by jste byl pouze jednatelem a nikoliv společníkem, nárok na kompenzační bonus nemáte. Připomínáme, že jednatel-společník nesmí na sebe coby zaměstnance společnosti ve stejné dny, kdy si nárokuje kompenzační bonus, pobírat příspěvek v rámci programu Antivirus (tzv. kurzarbeit). To znamená, že pokud by žadatel pobíral příspěvek z programu Antivirus pouze za část bonusového období, může si za zbývající dny nárokovat kompenzační bonus.
...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
29. 5. 2020 12:49
Dobrý den, jak prosím, u jednatele s.r.o. budete účtovat kompenzační bonus? Děkuji, Maky