Já bych jenom podotkla, že se může jednat i o akademické pracovníky vysokých škol, kteří jsou v pracovním poměru k VŠ v pidi úvazku z důvodu, aby se vyhovělo podmínkám akreditace daného studijního programu. Doba, kdy mohli být na DPP nebo dokonce mohli učit jako firma, už je podle mého názoru pryč. Takže bych všechny do jednoho pytle neházela.
"pidi" úvazky do 10000 jsou už ale 25 ošetřeny, bez ohledu na profesi, nebo ne? moc to teda nesleduji. ale toto je velmi diskriminační vůči jiným profesím, MF bylo hodně proti, prosadila to opozice (na návrh Kalouska). většina učitelů v republice pracuje na normální plný úvazek, všichni pobírali 100 % (i když ne všichni pracovali, synovi např. na střední škole "zmizeli" dva učitelé na celou dobu, protože prý distanční studium neuznávají). hodně z nich, zejména na ZŠ, mají žl "na kroužky", kde mají 500 až 1000 měsíčně. teď k plnému platu dalších 500 denně po celou dobu, když spousta lidí pobírá 60 % mzdy a mají nárok na prd.
je to velmi nespravedlivé vyloučit jednu profesi, které jako profese není v příjmu vůbec omezena, nasypu.
Já tomu furt nemůžu uvěřit?! Fakt je to tak, že pedagog, který má ve škole plný úvazek a pobíral ve školství celý svůj plat a je ještě OSVČ z důvodu, že pořádá nějaké kroužky, jazykové kurzy, překladatelská činnost, tak má nárok na Pětadvacítku? Nikdo nebude zkoumat, že v mnoha případech (podle mě) přišel o nula nula prd?
nene, jako ostatní, musí čestně prohlásit, že o "něco" přišel. o kolik je však jako u všech nerozhodné. sice se třeba kroužky nekonaly, ale žáci platí kroužky většinou paušálně na pololetí, tak jsem zvědavá, jak budou pokles příjmu např. "kroužkaři" prokazovat.
tak jako žádají poradci a účetní, kteří o žádné klienty většinou nepřišli, ale díky "odsunu" podání přiznání se nehonili, a v březnu, dubnu a květnu tak fakturují míň než obvykle touhle dobou. že o to víc vyfakturují v červnu je nezajímá :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 6. 2020 14:10
Dobrý den,
prosím o konzultaci. Máme několik učitelů, kteří jsou u nás ve škole zaměstnáni na HPP (jak na plný, tak na zkrácený úvazek) jako pedagogové a zároveň jsou ve vedlejší činnosti OSVČ.
Pochopila jsem dobře, že by na pětadvacítku dosáhli?