Z prodejní ceny. Při darování odhad dělán nebyl. Kdyby byl, tak to bude stejně minimální změna. Bonita je 25kč/m2, jedná se o cca 2500m2 vykupované koeficientem 8x. Pokud lze odečíst cenu při darování, cena bude o cca 60000 nižší a daň bude stejně 60000Kč. Jde spíše o princip. Stát něco chce, nabízí cenu a vzápětí si vezme daň. Můj umysl vůbec cokoli prodat navíc nebyl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 6. 2020 21:33
Dobrý den, mám problém s darovanými polnostmi v přímé linii od rodičů. Před 3,5 roky jsem dostal od rodičů darem polnosti. Nyní chce stát vykupovat část pro stavbu obchvatu. Byla mi doručena smlouva na odkup se lhůtou 90dnů. Nemám problém na smlouvu přistoupit, ale došlo mi, že nedodržím časový test 5 roků a tak se bude muset platit 15% daň, což v tomto případě dělá cca 70t. Kč. Pokud by stát nepotřeboval vykoupit polnosti, neprodával bych. Existuje nějaká možnost, jako třeba požádat o prominutí a podobně? Stát něco chce a já budu v podstatě potrestán ještě zaplacením daně.
Děkuji J.Svoboda