Nájem včetně služeb

• (neregistrovaný)

9. 6. 2020 13:30

Dobrý den,mohu jako plátce DPH mít smlouvu na nájem,kde nájemné se skládá z nájemného a paušální částky na energie (voda,teplo,el.en.) - vše je tedy v jedné sumě a ze všeho odvedu 21% - nemusím tedy zvlášt rozúčtovávat dle typu a odvést DPH dle typu?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 6. 2020 14:00

Jana N. (neregistrovaný)

myslím si , že nejde dát jednu sazbu.
      Pokud nájem neplátci - musí být bez daně , plátci může být s daní,
      energie jsou s 21%, 15% i 10%

• 9. 6. 2020 14:35

JL (neregistrovaný)

Obě strany jsou plátci. Nájem je stanoven jednoučástkou a ve smlouvě je tabulka s výpočtem nájmu,kde je stanoveno z čeho - nájem, voda,teplo - doted to fakturovali vse s 21%.

• 9. 6. 2020 15:34

vladík

To není úplně dobře, neboť odběratel má nárok na odpočet jen takové daně, která je správně dle ZDPH ( tedy výše uvedených 10%, 15% a 21% dle jednotlivých plnění ) obecně by se měla částka nájmu a jednotlivých služeb s nájmem spojených vypisovat zvlášť i když jsou částky stanoveny jako paušální,

• 9. 6. 2020 16:02

JL (neregistrovaný)

Já si to také myslím. Ale když ve smlouvě bude jen napsáno:

a)cena včetně služeb 5.000,- - daním 21% (bez rozpisu služeb a bez konečného vyúčtování - prostě cena za vše)

b) rozpis položek - nájem, voda,teplo,el.en. - tak daním dle sazeb u jednotlivých plnění - a je lepší mít asi platební kalendář na služby a fakturu na nájem

c) a když je jen záloha na služby třeba 1.000,- - a není rozděleno kolik na co ? co potom? Musím přeci jako odběratel odvést DPH v případě přijetí částky.

Není to moje práce, takto jsem to objevila. Dle mého je to špatně.
      Příklad a) - může být. u toho ) - rozúčtovat a u c) - jak z toho ven a odvést DPH???

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).