nejen účetnictví. jak múžete dělat rozpočet, když si myslíte, že neziskovka zdaní zisk? přečtěte si něco prvně o neziskovkách obecně.
co se daní, co se nedaní, jaké všechny předpisy musí splňovat, jaké máte povinnosti vůči státu, ... fakt to není jednoduchý a na povídání na diskuzi. tady spíš konkrétní problémy.
Udělám, co budu moct, každopádně teď musím na rychlo zpracovat projekt, poptat ceny, vymyslet program, takže je toho na mě celkem dost, chci udělat něco pro děti, nechci na tom vydělat, mohla bych Vás poprosit aspoň o vysvětlení, jak to je s tím "ziskem", mám náklady, budu mít nějakou dotaci, sponzorské dary a tržbu z prodeje vstupenek, myslela jsem si že výnosy mínus náklady jsou zisk, ale tak to asi není.
Pokud odpovíte, budu nesmírně vděčná, děkuji.
záleží především na stanovách a na skutečně vykonávané činnosti
U veřejně prospěšného poplatníka nejsou předmětem daně
a) příjmy z nepodnikatelské činnosti za podmínky, že výdaje (náklady) vynaložené podle tohoto zákona v souvislosti s prováděním této činnosti jsou vyšší,
b) dotace, příspěvek, podpora nebo jiná obdobná plnění z veřejných rozpočtů,
c) podpora od Vinařského fondu,
d) výnos daně, poplatku nebo jiného obdobného peněžitého plnění, které plynou obci nebo kraji,
e) úplata, která je příjmem státního rozpočtu za
1. převod nebo užívání státního majetku mezi organizačními složkami státu a státními organizacemi,
2. nájem a prodej státního majetku,
f) příjmy z bezúplatného nabytí věci podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.
(2) U veřejně prospěšného poplatníka je předmětem daně vždy příjem
a) z reklamy,
b) z členského příspěvku,
c) v podobě úroku,
d) z nájemného s výjimkou nájmu státního majetku.
(3) U veřejně prospěšného poplatníka se splnění podmínky uvedené v odstavci 1 písm. a) posuzuje za celé zdaňovací období podle jednotlivých druhů činností. Pokud jednotlivá činnost v rámci téhož druhu činnosti je prováděna jak za ceny, kdy dosažené příjmy jsou nižší nebo rovny než související výdaje (náklady) vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení, tak za ceny, kdy dosažené příjmy jsou vyšší než související výdaje (náklady) vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení, jsou předmětem daně příjmy z těch jednotlivých činností, které jsou vykonávány za ceny, kdy příjmy převyšují související výdaje.
(4) Veřejně prospěšný poplatník je povinen vést účetnictví tak, aby nejpozději ke dni účetní závěrky byly vedeny odděleně příjmy, které jsou předmětem daně, od příjmů, které předmětem daně nejsou, nebo předmětem daně jsou, ale jsou od daně osvobozeny. Obdobně to platí i pro vedení výdajů (nákladů). Pokud tato povinnost nemůže být splněna organizační složkou státu nebo obcí u jejich jednorázových rozpočtových příjmů, učiní se tak mimoúčetně v daňovém přiznání.
(5) S výjimkou příjmů z investičních dotací jsou předmětem daně všechny příjmy u veřejně prospěšného poplatníka, který je
a) veřejnou vysokou školou,
b) veřejnou výzkumnou institucí,
c) poskytovatelem zdravotních služeb, který má oprávnění k poskytování zdravotních služeb podle zákona upravujícího zdravotní služby,
d) obecně prospěšnou společností,
e) ústavem.
a dále - Veřejně prospěšný poplatník s výjimkou obce, kraje, poskytovatele zdravotních služeb, který má oprávnění k poskytování zdravotních služeb podle zákona upravujícího zdravotní služby, a profesní komory a poplatníka založeného za účelem ochrany a hájení podnikatelských zájmů svých členů, kteří nejsou organizací zaměstnavatelů, může základ daně zjištěný podle odstavce 1 snížený podle § 34 dále snížit až o 30 %, maximálně však o 1000000 Kč, použije-li prostředky získané touto úsporou na dani v následujícím zdaňovacím období ke krytí nákladů (výdajů) prováděných nepodnikatelských činností. V případě, že 30 % snížení činí méně než 300000 Kč, lze odečíst částku ve výši 300000 Kč, maximálně však do výše základu daně. Veřejná vysoká škola, obecně prospěšná společnost nebo ústav, které jsou soukromou vysokou školou podle zákona upravujícího vysoké školy, a veřejná výzkumná instituce mohou základ daně zjištěný podle odstavce 1 snížený podle § 34 dále snížit až o 30 %, maximálně však o 3000000 Kč, použijí-li prostředky získané touto úsporou na dani v následujícím zdaňovacím období ke krytí nákladů (výdajů) na vzdělávání, vědecké, výzkumné, vývojové nebo umělecké činnosti a v případě, že 30% snížení činí méně než 1000000 Kč, mohou odečíst částku ve výši 1000000 Kč, maximálně však do výše základu daně.......
Děkuji za vyčerpávající odpověď, ale to už je asi na mě moc složité, pochopila jsem akorát, že dotace nejsou předmětem daně, sponzorské dary jsem nevyčetla a tržby z prodeje vstupenek zřejmě ano, protože nejde o nepodnikatelskou činnost, tento spolek bych založila pouze za účelem konání této akce jednou za rok, ale nevím, zda se mi to tedy oplatí, raději budu hledat někoho, kdo nad projektem převezme záštitu. Já jsem prostě chtěla jednoduše zjistit, jestli mi výnosy pokryjí náklady a co se pak stane, kdyby byly vyšší nebo kdyby byly nižší. Ale to jsem asi žila na růžovém obláčku (to není nic proti vašemu výkladu, ale proti mému chápání :D)
Ještě jednou děkuji, že jste na mě měla trpělivost.
To nad čím uvažujete, má dvě roviny.
1. založení spolku - alespoň 3 zakládací členové, stanovy, registrace (občanský zákoník § 214 a další). Od založení musíte vést účetnictví, zveřejňovat závěrku, svolávat schůze, vést různé evidence, ...
2. daňové hledisko - jako neziskovka se při uváděném rozsahu rozhodně nikdy nedostanete do takového základu daně, aby jste platili daň s z příjmu.
Takže je to na zvážení, zda kvůli jedné akci založíte spolek se vším co k jeho fungování patří. Daně v této fázi rozhodně řešit nemusíte. Pokud projdete fází založení spolku, hlavní problém bývá získání dostatku financí akce a provoz.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 6. 2020 20:33
Dobrý večer,
vím, že to asi není úplně vaše téma, ale přesto zkusím poprosit o radu. Chtěla bych zorganizovat akci pro děti, dělám si předběžný rozpočet, výnosy, náklady, ale moc nevím, zda tam mám uvádět i daň z příjmu? Pokud tomu dobře rozumím, abych mohla přijímat sponzorské dary, musím si založit nějakou neziskovku, to je například spolek? Je to složité? A pak tedy zisk zdaní ten spolek 19 %?
A ještě nevíte někdo, jak funguje pronájem stánků, budu mít k dispozici stánky a osobám, které se v nich budou chtít prezentovat je pronajímám za určitou částku? Na to musí být smlouvy?
Předem děkuji, hezký víkend.