Hlavní navigace

Rozhodnuti v kolizi se zakonem, co s tim obcan...

  • (neregistrovaný)

    29. 6. 2020 14:03

    Dobry den, chtela jsem se zeptat, jak je resena kolize zakonu s ULPSV. Soudila jsem se o byt, uzivaci pravo, spor jsem vyhrala, ale byt v dobe sporu, ktery trval 15 let / celkem 3x zrusil nezakonne rozhodnuti nejvyssi soudu a presel nejprve pod druzstvo v ramci privatizace, a pote jej jako opravneni uzivatele odkoupili odpurci, ac jimi nikdy nebyli, na mne dle rozhodnuti soudu preslo predkupni pravo a odskodneni, ktere v kupni smlouve odpurci prislibili, avsak zaroven sdelili soudu, ze nejsou solventni, takze mi zadne odskodneni dat nemohou.
    Ja jsem pro exekuci jineho nez povinneho nemohla byt po celou dobu uzivat, soud mi predbezne opatreni nevydal, kupni smlouvu dosud jako neplatnou nepotvrdil. chtela jsem se zeptat, pokud dle ULPSV - je povinen obcan cinit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen cinit, co zákon neukládá - ale rozhodnuti soudu je v kolizi se zakony, judikaty nejvyssiho soudu, jak by mel obcan postupovat, zda-li muze toto rozhodnuti ignorovat, ci je povinen ho respektovat i za cenu, pokud by se sam dostal mimo zakon, pripadne jak je to s exekuci/insolvenci, pokud by po urcitou dobu/do rozhodnuti soudu zakon neplatil, jak je to s povinnosti napr. hradit opravnenemu uzivateli/majiteli najemne, atd.
    predem dekuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 6. 2020 14:59

      Aion (neregistrovaný)

      K Vašemu dotazu mám několik poznámek:
      1. Kdybyste se obtěžovala a text napsala, jak nás naučili už v 1. třídě ZŠ, přispělo by to jeho přehlednosti. I v mobilu se dá diakritika dodržovat.
      2. Konstatujete kolizi zákona (kterého?) s ústavou, jakož i kolizi rozhodnutí soudu (kterého, v kterém stadiu řízení?) se zákony (kterými) a judikáty NS (asi nevíte, co judikát je).
      3. Jedná-li se o judikát, napište jeho sp. zn.
      4. Kdo o této kolizi rozhodl? Ústavní soud asi ne, že.
      5. Dostat se "mimo zákon" je něco jiného než "proti zákonu".
      6. Jaký zákon nemá kdy platit?
      7. Vy asi nevíte, že řada povinností, jejichž plnění je vynucováno státem, je upravena vyhláškami.

      Před lety tu někdo navrhoval, aby dotazy, kterou jsou bláboly, byly rovnou mazány. K návrhu se připojuji.

    • 30. 6. 2020 11:19

      iva.kvasnicova (neregistrovaný)

      Dekuji za odpoved, k Vasim poznamkam, nebot zadnou diskusi neuvadite, upresnuji-
      mam notebook, nikoliv mobil . tedy zde diakritika neni a nelze ji nahradit, tedy ani hacek ci carka. Dale bohuzel nemohu z duvodu ochrany dat, viz sbirka nejvyssiho soudu, uvadet cela jmena jak navrhovatele - coz jsem byla ja, tak i odpurce, a nakonec pokud se ma jednat o zasadni pravni vyznam - tj rozhodnuti Mestskeho soudu/Krajskeho soudu, ktere je pravomocne, a podle ktereho by mel clovek konat, pokud rozhodnuti nezrusi nejvyssi soud-coz jsem predpokladala, ze kazdy diskutujici musi vedet. A nakonec, pokud pisu o kolizi zakonu, s ULPSV., coz by dle meho nazoru nemelo nastat ani u soudu I. stupne, natoz jeho nadrizeneho, nebot tento je jiz pravomocny, protoze Nejvyssi soud CR A Ustavni soud CR jsou jiz prostredky mimoradne, ikdyz tyto, a v mem pripade kolizi rozhodnuti se zakonem konstatoval 3x a rozhodnuti soudu I. s II. st. zrusil - mezitim je ovsem to, co jsem napsala, a to povinnost dodrzovat nezakonne rozhodnuti, ackoliv to ULPSV nevyzaduje, coz by mel vyresit ESLP.
      Jak vsak konstatoval i evropsky parlament, doporucena pravidla proti korupci dodrzovana nejsou, resp. pouze u statnich zastupcu, a ja jsem ptam, jak chcete bojovat proti korupci, pokud ani soudy nemuseji dodrzovat zakony......
      vas prispevek tam klidne necham, i toto je odraz spolecnosti, jeji urovne a mysleni tech, co jim to zrejme vyhovuje, jen bych vam prala, abyste se k soudu nedostala sama, ono totiz soudit se 15 let nez neco vyhrajete neni tak fajn, jak si kazdy mysli, at jiz casove ci financne..

    • 30. 6. 2020 11:31

      xy (neregistrovaný)

      Já se přidám k Aion. Váš dotaz či co to je na mě působí, že hovoříte jazykem jiného kmene, a ten bohužel já neovládám.

    • 30. 6. 2020 12:32

      Aion (neregistrovaný)

      Vy jste asi moje poznámky nečetla.
      O spisovou značku jsem požádala z důvodu, že jste judikát, který je zveřejňován, zmiňovala vy.
      Nejsem si jista, zda se ve vašem případě opravdu jednalo o rozhodnutí zásadního významu. Nevím, z čeho tak dovozujete.
      Stále nepíšete, zda o kolizi zákona (kterého????) rozhodoval ÚS. Mícháte kolizi zákona s Ústavou a. kolizi nějakého rozhodnutí s Ústavou.
      Jako že můj příspěvek někde necháte? To se mi ulevilo. Abych se nedostala k soudu? Jsem tam ráda, je to pro mě rutina.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).