Děkuji za reakci.
Dotaz jsem trochu nešikovně napsala. Šlo mi mj. o lhůtu 5ti let - ale už jsem to našla ... "U nemovitého majetku může podnikatel použít ocenění pořizovací cenou, pokud nemovitý majetek pořídil úplatně (koupí) v době kratší než 5 let před zařazením nemovitosti do obchodního majetku."
Takže to by asi v mém případě nebyl problém.
Děkuji.
Tak ještě trochu se mi to zamotalo :-)
Nemovitost koupila OSVČ v r. 2018, za cenu cca 700tis. Byly provedeny podstatné úpravy - okna výloh ("přes celou zeď") byla částečně zazděna a nahrazena "klasickými" okny - jako na domě. To by bylo TZ, myslím.
Nová elektřina neb původní byla ve velmi špatném technickém stavu - tady nevím, TZ nebo oprava?
ALE ... výše uvedené úpravy byly provedeny v r. 2018! Podnikat osvč začala až od 04/2019.
Ve 2019 zároveň proběhly nějaké další úpravy nemovitosti, tentokrát však šlo již spíše o opravy.
A já teď nevím, z jaké ceny nemovitosti, při zpracování DPFO za r. 2019, vycházet. Mám pouze ke kupní ceně připočítat náklady za r. 2019 (ty, které případně vyhodnotím jako TZ) a z této částky vypočítat odpisy? Nebo je třeba tu kupní cenu nějak upravit o částky, které byly vynaloženy ještě v r. 2018? A jak to provést? Asi se ptám velmi laicky, však netuším - tedy "jen" přičíst výdaje z r. 2018 k PC a odepisovat nebo je třeba nějaké "oficiální ohodnocení" nějakým odhadcem, tj. stanovení aktuální ceny nemovitosti?
Moc prosím o názor, vůbec si nevím rady.
Děkuji.
Dobrý den xy, to jste mi to tedy nandal(a).
Tak každý někdy s něčím začínal a nevěděl ... a předpokládám, že tyto stránky jsou tu právě proto, abychom si vzájemně pomohli a ne se shazovali.
Každopádně, pokud byste měl(a) zájem i poradit mi, doplním informace.
Změna užívání byla nahlášena na stav. úřadě a prostory jsou řádně zkolaudovány.
Jak jsem uvedla, nemovitost byla zakoupena v r. 2018 a v témže roce byly provedeny i její úpravy - nová okna, dveře, podlahy.
K 1.4.2019, kdy osvč zahájila podnikání, byla tato nemovitost do podnikání vložena.
A já se ptala na to, jaká tedy bude cena této nemovitosti, jež si bude osvč odepisovat. Budu vycházet jen z kupní ceny nebo, když v r. 2018, kdy ještě osvč nepodnikala, proběhly nějaké úpravy, tak je třeba je zohlednit - tj. nechat vyhotovit odhad?
Nevím, jak to lépe vysvětlit, pokud bychom se mohli (?"mohly"?) bavit "face to face", věřím, že by to proběhlo bez komplikací.
ano, každý začínal, ale nemůžu začínat vést někomu účetnictví (už u této vaší informace nevím, jestli víte co vůbec vedete. jestli DE nebo Ú), aniž bych se alespoň koukla do zákona o daních z příjmů, o dalších právních předpisech a pokynech ani nemluvím. a vy jste nedošla ani k paragrafu 5, natož třeba k § 33.
pokud někomu vedete účetnictví, tak máte snad ŽL a pro ten jsou nějaké podmínky. a to, na co se ptáte, se učil můj syn v prváku na střední. nepředpokládám, že by vás někdo jako účetní zaměstnal.
např. ta změna užívání. ta je sakra důležitá, je to jasně v zákoně a je o tom plno info na netu.
Např. co k tomu řekl NSS -
Pokud veškeré stavební úpravy byly prováděny v rámci jedné stavební akce (tj. v rámci stavebních prací, které tvoří z hlediska věcného i časového rozsahu těchto prací i z hlediska jejich účelu jeden celek), směřující ke změně technických parametrů a způsobu využití předmětné nemovitosti, není nutné zkoumat charakter každé dílčí jednotlivé úpravy, tj. zda některá dílčí stavební činnost mohla být opravou. Náklady, které přesahují zákonem stanovenou výši a které byly zároveň vynaloženy na stavební práce tvořící jediný záměr, který je z celkového hlediska nástavbou, přístavbou, stavební úpravou, rekonstrukcí nebo modernizací ve smyslu § 33 ZDP, je nutno v celém jejich rozsahu považovat za technické zhodnocení. Do přímých daňových nákladů proto nelze vyčleňovat výdaje vynaložené na dílčí stavební práce, které by samy o sobě mohly být považovány za opravy.
takže pokud vám někdo poradí, že výmalba jde do nákladů, nová příčka do TZ, je to blbě. a proč? protože vy ani nevíte, co je pro určení TZ důležité. a to je naprostý základ, stejně jako co jde do nákladů při zahájení podnikání. takže tady má cenu něco radit, až si nastudujete ALESPOŇ ZDP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 6. 2020 14:23
Dobrý den.
Účtuji poprvé OSVČ a nevím si rady.
OSVČ v 07/2018 koupila prostory k podnikání. Podnikat však začala až od 1.4.2019. V průběhu roku 2019 proběhly na nemovitosti úpravy/opravy (elektřina, podlahy...), na které mám doklady.
Ptám se: co teď s tím? "Jednoduše" k ceně pořízení přičtu náklady z r. 2019 a z této částky budu vycházet při stanovení odpisů?
Děkuji za rady!