OSVČ - nákup nemovitosti 2018, TZ 2019 - konečná cena a odpisy?

• (neregistrovaný)

29. 6. 2020 14:23

Dobrý den.

Účtuji poprvé OSVČ a nevím si rady.

OSVČ v 07/2018 koupila prostory k podnikání. Podnikat však začala až od 1.4.2019. V průběhu roku 2019 proběhly na nemovitosti úpravy/opravy (elektřina, podlahy...), na které mám doklady.

Ptám se: co teď s tím? "Jednoduše" k ceně pořízení přičtu náklady z r. 2019 a z této částky budu vycházet při stanovení odpisů?

Děkuji za rady!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 6. 2020 17:23

vladík

Pokud je to nemovitost v obchodním majetku OSVČ, potom vynaložené výdaje v roce 2019 musíte rozklíčovat ( co je oprava= přímo do výdajů, co je technické zhodnocení= zvyšuje vstupní cenu cenu pro odpisování )

• 30. 6. 2020 10:36

šíma (neregistrovaný)

Děkuji za reakci.
      Dotaz jsem trochu nešikovně napsala. Šlo mi mj. o lhůtu 5ti let - ale už jsem to našla ... "U nemovitého majetku může podnikatel použít ocenění pořizovací cenou, pokud nemovitý majetek pořídil úplatně (koupí) v době kratší než 5 let před zařazením nemovitosti do obchodního majetku."
      Takže to by asi v mém případě nebyl problém.

Děkuji.

• 1. 7. 2020 10:04

šíma (neregistrovaný)

Tak ještě trochu se mi to zamotalo :-)

Nemovitost koupila OSVČ v r. 2018, za cenu cca 700tis. Byly provedeny podstatné úpravy - okna výloh ("přes celou zeď") byla částečně zazděna a nahrazena "klasickými" okny - jako na domě. To by bylo TZ, myslím.
      Nová elektřina neb původní byla ve velmi špatném technickém stavu - tady nevím, TZ nebo oprava?

ALE ... výše uvedené úpravy byly provedeny v r. 2018! Podnikat osvč začala až od 04/2019.
      Ve 2019 zároveň proběhly nějaké další úpravy nemovitosti, tentokrát však šlo již spíše o opravy.

A já teď nevím, z jaké ceny nemovitosti, při zpracování DPFO za r. 2019, vycházet. Mám pouze ke kupní ceně připočítat náklady za r. 2019 (ty, které případně vyhodnotím jako TZ) a z této částky vypočítat odpisy? Nebo je třeba tu kupní cenu nějak upravit o částky, které byly vynaloženy ještě v r. 2018? A jak to provést? Asi se ptám velmi laicky, však netuším - tedy "jen" přičíst výdaje z r. 2018 k PC a odepisovat nebo je třeba nějaké "oficiální ohodnocení" nějakým odhadcem, tj. stanovení aktuální ceny nemovitosti?

Moc prosím o názor, vůbec si nevím rady.
      Děkuji.

• 1. 7. 2020 10:48

xy (neregistrovaný)

máte pravdu, ptáte se laicky, protože jste v této oblasti laik. může jít o velké peníze, s dopadem do mnoha následujících let. proč se ptáte vy a ne někdo, kdo má alespoň základní znalosti?
      mám dotaz - víte třeba, co to vůbec TZ je?
      víte, co je to změna užívání?

• 1. 7. 2020 13:03

šíma (neregistrovaný)

Dobrý den xy, to jste mi to tedy nandal(a).

Tak každý někdy s něčím začínal a nevěděl ... a předpokládám, že tyto stránky jsou tu právě proto, abychom si vzájemně pomohli a ne se shazovali.

Každopádně, pokud byste měl(a) zájem i poradit mi, doplním informace.
      Změna užívání byla nahlášena na stav. úřadě a prostory jsou řádně zkolaudovány.

Jak jsem uvedla, nemovitost byla zakoupena v r. 2018 a v témže roce byly provedeny i její úpravy - nová okna, dveře, podlahy.
      K 1.4.2019, kdy osvč zahájila podnikání, byla tato nemovitost do podnikání vložena.
      A já se ptala na to, jaká tedy bude cena této nemovitosti, jež si bude osvč odepisovat. Budu vycházet jen z kupní ceny nebo, když v r. 2018, kdy ještě osvč nepodnikala, proběhly nějaké úpravy, tak je třeba je zohlednit - tj. nechat vyhotovit odhad?

Nevím, jak to lépe vysvětlit, pokud bychom se mohli (?"mohly"?) bavit "face to face", věřím, že by to proběhlo bez komplikací.

• 1. 7. 2020 13:20

xy (neregistrovaný)

ano, každý začínal, ale nemůžu začínat vést někomu účetnictví (už u této vaší informace nevím, jestli víte co vůbec vedete. jestli DE nebo Ú), aniž bych se alespoň koukla do zákona o daních z příjmů, o dalších právních předpisech a pokynech ani nemluvím. a vy jste nedošla ani k paragrafu 5, natož třeba k § 33.
      pokud někomu vedete účetnictví, tak máte snad ŽL a pro ten jsou nějaké podmínky. a to, na co se ptáte, se učil můj syn v prváku na střední. nepředpokládám, že by vás někdo jako účetní zaměstnal.

např. ta změna užívání. ta je sakra důležitá, je to jasně v zákoně a je o tom plno info na netu.
      Např. co k tomu řekl NSS -
      Pokud veškeré stavební úpravy byly prováděny v rámci jedné stavební akce (tj. v rámci stavebních prací, které tvoří z hlediska věcného i časového rozsahu těchto prací i z hlediska jejich účelu jeden celek), směřující ke změně technických parametrů a způsobu využití předmětné nemovitosti, není nutné zkoumat charakter každé dílčí jednotlivé úpravy, tj. zda některá dílčí stavební činnost mohla být opravou. Náklady, které přesahují zákonem stanovenou výši a které byly zároveň vynaloženy na stavební práce tvořící jediný záměr, který je z celkového hlediska nástavbou, přístavbou, stavební úpravou, rekonstrukcí nebo modernizací ve smyslu § 33 ZDP, je nutno v celém jejich rozsahu považovat za technické zhodnocení. Do přímých daňových nákladů proto nelze vyčleňovat výdaje vynaložené na dílčí stavební práce, které by samy o sobě mohly být považovány za opravy.

takže pokud vám někdo poradí, že výmalba jde do nákladů, nová příčka do TZ, je to blbě. a proč? protože vy ani nevíte, co je pro určení TZ důležité. a to je naprostý základ, stejně jako co jde do nákladů při zahájení podnikání. takže tady má cenu něco radit, až si nastudujete ALESPOŇ ZDP.

• 1. 7. 2020 13:22

xy (neregistrovaný)

tím jsem nechtěla z vlaďky udělat blbce, jen holt rychlejc odpovídá než myslí, a asi ji nenapadlo, že lkdyž někdo napíše "oprava", že by mohl třeba udělat z ordinace hospodu :-)

• 1. 7. 2020 14:04

šíma (neregistrovaný)

Paní xy,

děkuji za Váš čas, který jste věnovala odpovědi a přeji Vám pěkný zbytek dne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).