Dobrý den,
podle vyjádření MPSV, se budou do 50 zaměstnanců započítávat statutáři jako zaměstnanci v pracovním poměru, pokud mají uzavřen pracovní poměr v souladu se zákoníkem práce. Což se bude týkat pracovních poměrů uzavřených na odbornost, nikoli výkonu funkce. Bude tedy možné na tyto pracovní poměry s účastí na nemocenském pojištění prominout pojistné až do výše 1,5násobku průměrné mzdy vyhlašované pro rok 2020.
Ovšem je zde důležitý dovětek - "uzavřen v souladu se zákoníkem práce". Pokud se jedná o pracovní smlouvy uzavřené v takzvaně jednomužných společnostech, nejde o pracovní smlouvy uzavřené dle zákoníku práce. Takovou pracovní smlouvu ČSSZ na základě dostupných judikátů neuznává.
Nelze totiž podepsat pracovní smlouvu takzvaně sám se sebou, nemůže se jednat o závislou činnost, nejsou naplněny všechny definiční znaky.
Obdobně postupovaly i úřady práci v rámci programu Antivirus.
Hezký den
To ano, nicméně paní na sociálce nebude znát rozdíl mezi pracovním poměrem dle zákoníku práce a jiným pracovním poměrem... pro ni je to pracovní poměr, což ji dokazuje i kód přihlášení. Ze zkušeností vím, že když už chtějí vidět PS, tak zkoumají jen malý rozsah a činnost, zda tam není právě onen problematický "ředitel, jednatel, apod.". :-)
Kreativitě v psaní smluv se meze nekladou, já jsem dnes měla v ruce pracovní smlouvu jediného společníka a jednatele z roku 1996, kde byla náplň práce "zaměstnanec", podepsal ji sám se sebou a na OSSZ je přihlášen pod kódem 1DS ( propracoval se s ní až k pobírání důchodu ) a teď babo raď ,jestli ho zahrnout do snížení VZ nba SP nebo ne??
Takže když mají oba jednatelé/společníci POUZE smlouvu o výkonu funkce jednatele NE pracovní smlouvu a na sociálce jsou přihlášeni kódem S, tak se na ně NEBUDE Antivirus C vztahovat a pojištění se odvede 24,8 % zaměstnavatel, 6,5% jednatel. Je to tak ? Moc děkuji. Případně zkusím zítra zavolat u nás na OSSZ, co mi řeknou referentky tam.
A ještě dotaz za druhou firmu. Tam je jeden jediný jednatel/společník, taky pouze se smlouvou o funkci jednatele, NE s pracovní smlouvou a na ČSSZ přihlášen kódem S. Firma použije Antivirus C u všech zaměstnanců s pracovními smlouvami, ale u jednatele se Antivirus C nepoužije - uhradí se plné pojistné ? Děkuji Vám.
Tuším, že s novým obč.z. se dost intenzivně řešilo, jestli společníci, kteří jsou současně i jednatelé a zároveň fyzicky pracují mají mít pr. smlouvu a sml. o výkonu fce jednatele a nebo nemohou. Záleželo jestli mají podřízené či dokonce nadřízené nebo jsou- li oni pouze nadřízenými nebo bez zaměstnanců ..... no prostě hrozný chaos a spousta odborných výkladů ... vypadalo to, že všichni mají jasnou, jen já jsem se v tom nemohla zorientovat. Nicméně jsme pracovní smlouvy porušili a vznikly pouze sml, o výkonu fce jednatele- na radu právníka. ..... fór je v tom, že jednatelům a společníků je jedno, jak to bude, protože jsou to jejich firmy, oni si rozhodují o financích a také první chodí do práce a odcházejí jako poslední ..... ach jo
V naší firmě měl jediný jednatel donedávna několik let pracovní smlouvu - jako provozní technik. Nikdy při kontrole nebyl problém s tím, že si ji podepsal i za zaměstnavatele. Letos ji zrušil a nahradil DPP, byla jen na kratší úvazek - hlavní pracovní poměr má v jiné firmě. Jako jednatel odměnu nepobírá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
2. 7. 2020 14:09
Dobrý den,
prosím, chci se jen ujistit, společnost má 2 jednatelé/společníky se smlouvami o výkonu funkce jednatele, ze kterých je klasicky odváděno SP. Další zaměstnance má pouze na DPP do 10.000 - neodvádí z nich SP. Může si tato společnost uplatnit za jednatelé prominutí pojistného - ANTIVIRUS C, prosím ? Děkuji.