Prodej pozemku pod silnicí - odvod DPH

• (neregistrovaný)

2. 7. 2020 23:03

Dobrý den, prodáváme státu pozemek pod silnicí - jsme a.s. a plátci DPH, kupní cena je stanovena znaleckým posudkem - cena zjištěná, ale ani ve smlouvě, ani ve znaleckém posudku není uvedeno nic o DPH, žádná fakturace probíhat nebude. Předpokládám, že částka je včetně DPH, když není uvedeno jinak, dle kupní smlouvy jsem zaúčtovala interním dokladem 325/641 částku bez DPH výpočet shora (sazba 21%) a 325/343 DPH na výstupu (dopočtených 21 %). Dle daňové poradkyně pozemek od DPH osvobozený není, uzná mi tento postup audit a případná kontrola z finančního úřadu, mám kupní smlouvu, kde nic o DPH není, interní doklad se zaúčtováním a dopočtením DPH a vyjádření daňového poradce, že se nejedná o osvobození a plnění podléhá DPH. Předem děkuji za odpovědi, názory a zkušenosti, jelikož se s tím setkávám poprvé.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 7. 2020 13:44

Emil2 (neregistrovaný)

Nenašel jsem otazník - nevím, jestli se na něco ptáte, nebo se s námi dělíte o zkušenost, jak se to nemá dělat. Smlouva je základ, zvlášť se státem -> cena = cena podle posudku + 21% DPH a nebylo by co řešit.
      Já to vidím jinak. Je-li silnice stavbou pevně spojenou se zemí, pak pozemek pod silnicí není stavebním pozemkem podle zákona o DPH, protože na něm už stojí stavba. Jestli tvoří funkční celek, šlo by o dodání podle §56 odst 5 písm d) a stojí-li na něm zkolaudovaná silnice dostatečně dlouho, mohlo by být od daně osvobozen podle odst. 3. Kdyby ovšem nebyl pozemkem tvořícím funkční celek se stavbou (nevím nevím - neprodává spolu se stavbou, ale je to pozemek pod ní, ne někde vedle) mohlo by jít o osvobození podle odst. 1.

• 3. 7. 2020 21:02

Alena1234 (neregistrovaný)

Dobrý den, děkuji za reakci a omlouvám se, mělo tam být hodně otazníků, jelikož opravdu nevím přesně jak, podle emailu od daňové poradkyně, která to prý ověřovala přímo na ŘSD, se nejedná o osvobozené plnění, silnice není naše, ale státu, stojí tam už asi 60 let, takže ke kolaudaci toho už asi moc nedohledáme, pozemek jsme nabyly v roce 1996 odkupem od města, pak jsme ho museli nechat rozdělit, aby ten kus pod silnicí mohl být prodán státu, kupní smlouvu jsem před podpisem neviděla, podepisoval předseda představenstva. Kolegyně vystavila na ŘSD fakturu a k ceně ze znaleckého posudku přičetla 21 %, doklad jí vrátili s tím, že to je blbost?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).