jistě, dokud paní neřekne, jak je to s otcem (jestli také pije, fetuje, týrá vnouče, má zájem se o dceru starat, má k tomu podmínky apod), tak nelze odpovědět jinak. ale to vy určitě víte také :-)
BTW: tady se to jmenuje diskuze (navíc od dob hovorky o účetnictví), a nikde není psáno, že se mohou účastnit jen odborníci. a taky se zhusta účastní laici.
Pokud se rodič z nějakého důvodu nemůže o své dítě starat, což může být zapříčiněno typicky nadměrnou konzumací alkoholu, agresivním chováním (byť třeba ne přímo k nezl. dítěti), vážným duševním onemocněním apod., zjišťuje se, zda se může starat druhý rodič, zda má pro péči řádné předpoklady a podmínky. Pokud je otcem ten manžel, se kterým se tam matka napadá, tak to asi nebude o moc lepší. Většinou ten druhý rodič, který je lepší pečovatel, v podobných případech situaci začne řešit sám. Zajde na OSPOD, podá návrh soudu, sám chrání dítě před agresivním, nemocným druhým rodičem. Takže pokud jsou oba rodiče k ničemu, může babička (další blízcí příbuzní jsou na řadě hned po rodičích) ihned podat příslušnému soudu návrh na svěření vnučky do péče. K tomu, přísně vzato, ani nepotřebuje OSPOD. Přesto bych doporučila, ať s nimi vejde v kontakt (nic nebrání tomu, aby už měla návrh podaný). Nevím, jak na Opavsku, ale ve stř. Čechách je doba od podání návrhu po nařízení 1. jednání soudu cca měsíc. Po zahájení řízení, může podat i návrh na předběžné opatření, tam soud rozhodne do jednoho týdne od podání návrhu na PO. Pokud bude ve spojení s OSPOD a jsou k dispozici důkazy o tom, že domácí prostředí dítě přímo ohrožuje, může OSPOD podat návrh na tzv. rychlé předběžné opatření a o tom soud rozhodne do 24 hodin. Takovými důkazy mohou být zejména zprávy policie, lékaře apod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
14. 7. 2020 7:18
Dobrý den chci si podat návrh na svěření do péče, vnučky která má 3 roky její matka moje dcera požívá ve Velké míře alkohol, a potom u nich doma dochází s manželem k fyzickým napadením kdy moje dcera ho ohrožuje i nožem, to se děje v přítomnosti vnučky. Dcera má i psycycke problémy a již několikrát byla na léčení v Opavě v psychiatrické léčebně máme i vážné obavy že by se mohlo něco stát i malé, ona nemá Respekt k rodičům a i napadla mně i svého otce je narušena osobnost a vůbec by pít neměla, také má sklony k seveposkozovani , a v opilosti je agresivní vše je již nahlášeno na OSPOD chci se zeptat jakou mám šanci že mi malou svěří do péče a jak dlouho to bude trvat děkuji