Závodní lékař

• (neregistrovaný)

18. 7. 2020 7:54

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda je nezbytně nutné navštěvovat při preventivních prohlídkách závodního lékaře nebo lze získat vyjímku a jít ke svému lékaři. Mám velké spory se závodní lékařkou, která mi dělá naschvály. Vím, že jsem slyšela o případu, že někdo docházel ke svému lékaři. Slyšela jsem, že závodní lékař by neměl být registrující obvodní lékař, ale řada zaměstnanců jí má jako svou obvodní.

Moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 7. 2020 11:52

Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

Volba lékaře pro absolvování pracovnělékařských prohlídek zaměstnancem je vyňata z volby lékaře. Každý zaměstnanec je povinen tyto prohlídky absolvovat u lékaře, který jeho zaměstnavateli poskytuje pracovnělékařské služby (prohlídka se provádí v zájmu zaměstnavatele, nikoliv zaměstnance).

Existuje výjimka potvrzující pravidlo, a to v případě, že zaměstnanec vykonává práci zařazenou do kategorie 1. a zároveň zdravotní kvalifikace na výkon této práce není upravena zvláštních právním předpisem. Pro příklad, koná-li administrativní zaměstnanec, jehož vykonávaná práce je zařazena do kategorie 1., občasně při výkonu své práce řízení motorového vozidla, nemůže pracovnělékařské prohlídky absolvovat u svého registrujícího lékaře, ale u lékaře pracovnělékařských služeb.

Neuvedla jste konkrétnější informace o vámi vykonávané práci, proto odpověď je obecná.

Lékař, který zaměstnavateli poskytuje pracovnělékařské služby, může být zároveň pro jeho některé zaměstnance registrujícím lékařem (má oddělenou agendu).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).