Hlavní navigace

Vypořádání majetku před rozvodem

  • (neregistrovaný)

    10. 8. 2020 15:02

    Dobrý den.
    Rozvadim se se ženou..... dům ve kterém bydlíme jsem dostal darem od své matky...... Dotaz zní: žena má ve spodní části domu provozovnu rychlého občerstvení ze kterého neplatí nájem......v případě že bych dům prodal mi hrozí že ji budu muset vyplácet nějaké výživné.... má na to právo?
    Děkuji za odpověď

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 8. 2020 9:02

      dag123 (neregistrovaný)

      Dobrý den, tak podle mne, když přijde o zdroj příjmů, tak budete platit výživné, když si nezajistí jiný příjem. Tak to neprodávejte a ať Vám platí nájem.

    • 14. 8. 2020 16:18

      Aion2 (neregistrovaný)

      Základní podmínkou pro přiznání výživného rozvedenému manželovi je skutečnost, že rozvedený manžel není schopen sám se živit a tato jeho neschopnost má svůj původ v manželství nebo v souvislosti s ním, Pokud jde o rozsah vyživovací povinnosti, ten je omezen přiměřeností. Zároveň musí být splněna podmínka, že to na rozvedeném manželovi lze spravedlivě požadovat.
      Z údajů poskytnutých tazatelem si nemyslím, že by se měl uložení vyživovací povinnosti soudem obávat (dohodu nepředpokládám).

    • 13. 8. 2020 13:57

      Lenka Fu. (neregistrovaný)

      Také můžete zkusit najít kupce, který bude ochotný nechat dál fungovat provozovnu (a samozřejmě za to dostávat nájemné). Známý takto koupil dům, ve kterém byla provozovna služeb bývalé majitelky a tato provozovna v něm zůstala, samozřejmě provozovatelka platí nájem. Souhlasím s předešlým názorem, že by vám bývalá manželka nějaký nájem platit měla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).