Hlavní navigace

Dohoda

  • (neregistrovaný)

    14. 8. 2020 10:17

    Dobrý den, naše firma krachuje a všichni jsme dostali 2 měsíční výpověď do konce října, chtěla bych se jenom zeptat, když odejdeme na dohodu dostaneme nějaké odstupné dekuju

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 8. 2020 10:42

      Aion3 (neregistrovaný)

      Zákoník práce nezná jako výpovědní důvod skutečnost, že "firma krachuje". Pokud zaměstnavatel rozhodl o organizační změně spočívající v důvodech § 52 a) až c) ZP, odstupné náleží jak při skončení pracovního poměru výpovědí, tak dohodou některým z těchto důvodů.

    • 14. 8. 2020 12:21

      Anna (neregistrovaný)

      Takže když odejdeme dřív a podepíšeme výpověď dohodou tak i tak dostaneme odstupné

    • 14. 8. 2020 13:19

      Kara1 (neregistrovaný)

      Když Vy i zaměstnavatel podepíšete DOHODU o ukončení pracovního poměru nějakým dnem (na kterém se dohodnete) a v té dohodě bude napsáno, že důvodem k této dohodě je .......některý z důvodů, které jsou uvedené v § 52 a - c (např. nadbytečnost nebo rušení zaměstnavatele, to nevím, o čem zaměstnavatel rozhodne, ale nechejte si to do dohody uvést, abyste se pak nemuseli dohadovat a dokazovat, že fakt o to šlo), tak vznikne jasně nárok na odstupné. Ovšem jestli ho od zaměstnavatele dostanete, to je otázka, když krachuje.

    • 14. 8. 2020 13:29

      Aion3 (neregistrovaný)

      Právo na odstupné nevznikne tím, že v dohodě bude napsáno, že důvodem ukončení pracovního poměru je některý z důvodů podle § 52 a) až c) zákoníku práce, Právo na odstupné vznikne rozhodnutím zaměstnavatele o organizační změně. Vždy rozhoduje faktický stav, nikoliv obsah výpovědi nebo dohody.

    • 14. 8. 2020 13:40

      Kara1 (neregistrovaný)

      Schválně proto jsem napsala: " to nevím, o čem zaměstnavatel rozhodne, ale nechejte si to do dohody uvést, abyste se pak nemuseli dohadovat a dokazovat, že fakt o to šlo". Je fakt, že když už rozdal výpovědi, tak už ten důvod v nich je a tudíž už o organizační změně rozhodl, ale jestli se dohodnou a nebude to v dohodě uvedeno, tak se může stát, že on to bude považovat za obyčejnou dohodu, to odstupné nezúčtuje, pro pracák vystaví potvrzení bez uvedení odstupného a oni se budou domáhat nápravy... Takže praktická rada zní - mějte to tam uvedeno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).