Děkuji, takže součty si děláte ručně a dle toho upravujete? Já jsem teď měla v přiznání, které mi vyjelo z programu např. DPH ř. 3 55 343 Kč, dle sestavy ZDP 55 343,92 Kč OK, ř. 5 268 Kč, dle sestavy 267,3 Kč, tam jsem upravila v EPU na 267 Kč, pak ř. 7 4 934 Kč, dle sestavy 4 933,06 Kč, upravila jsem na 4 933 Kč a ř. 12 1 901 Kč, dle sestavy 1 900,02 Kč, upravila jsem na 1 900 Kč, součet v přiznání na ř. 43 byl 62 444 Kč, dle sestavy ZDP 62 443,3 Kč, opravila jsem na 62 443 Kč, tzn. přiznání z programu mi každý řádek samostatně zaokrouhluje nahoru, stejně tak v souhrnném hlášení, to taktéž upravuji ručně.
Dělá Vám to program stejně?
Děkuji.
Děkuji, já vím, že jsou to prkotiny, já bych to ráda měla správně. Musela jsem hodit zaokrouhlení 2 Kč na zúčtovací účet DPH, aby mi seděly hlavní knihy, proto to řeším. Normálně mi to vychází hezky, ale teď byl rozdíl v daňové povinnosti v přiznání oproti součtu sestavy zdanitelných plnění 2,12 Kč.
Zaokrouhluje Vám tedy program taky každý řádek nahoru?
Já ještě nezapomínám i na křížovou kontrolu na kontrolní hlášení, kde už se základ ani DPH nezaokrouhluje. Sice se zdá, že zde úřad zajímá jen základ daně, ale co když ne. Uvádí se zde přeci i nezaokrouhlené DPH, takže já hlídám i výši celkové DPH z oddílů kontrolního hlášení, aby mi sedla po matematickém zaokrouhlení na přiznání DPH. Možná, že to už trochu s tou kontrolou přeháním, ale už jsem zažila za svou dlouhou praxi (jsem stále mladá!) dost účelovek ze strany úřadů.
Tak to je spíš náhoda nebo máte jen jedno plnění v měsíci.
Ve formuláři Přiznání k DPH se totiž zaokrouhluje až výsledný součet všech plnění, kdežto v Souhrnném hlášení se napřed zakrouhluje každý řádek a výsledek je součtem všech již zaokrouhlených plnění.
Příklad:
Dvě různá plnění, každé 100,30 Kč
Přiznání k DPH: součet 200,60 Kč; zaokrouhleně nahoru 201,00 Kč
SH: každé plnění zaokrouhleně nahoru 101,00 Kč; součet 202,00 Kč
Rozdíl: 1,00 Kč
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
25. 8. 2020 20:26
Dobrý večer,
prosím pěkně o radu, když si vyjedete z programu přiznání k DPH a některé řádky nesedí při výpočtu DPH ze ZD o korunu nebo např. součet samovyměření ř. 3+5+7+12 nesedí na ř. 43 o dvě koruny, necháváte to tak nebo upravujete v EPU?
Děkuji.