Přesně tak. Pokud se jedná o dítě starší 10 let a důvodem je uzavření školského zařízení, pak se tato doba OČR nebere jako odpracovaná a naopak zaměstnavatel z tohoto důvodu může dny OČR zařadit do dnů pro krácení. Ale taky se může obrátit ve prospěch zaměstnance.
A kruci, mám dojem, že jsme to v programu nerozlišovali. Teď abych prošla všechny ošetřovačky z důvodu zavřených škol, kdo z nich měl tuto ošetřovačku na dítě nad 10 let a přehodila dny, evidované pro dovolenou jako odpracované, na neodpracované. Ale myslím, že jich tam moc takových nebude.
Ono nejde jen o krácení, může jít o to, že zaměstnanci tím pádem nevznikne nárok na dvanáctiny za měsíce, ale jen nárok na dvanáctinu za každých 21 odpracovaných, což úplně změní ten nárok. Dík za upozornění.
Já bych si na vašem místě v klidu promyslela, protože přichází v úvahu více možností (bez pořadí důležitosti nebo upřednostňování některé z nich):
1. Zákoník práce ve vztahu k tomu, jaká doba se posuzuje jako odpracovaná, budeme vykládat formalisticky = zmiňuje dítě mladší než 10 let + odkazuje na zákon nemocenském pojištění, což bude znamenat, že ošetřování dítěte staršího než 10 let podle zákona č. 133/2020 Sb. nebudeme pro čely dovolené posuzovat jako odpracovanou dobu.
2. Zákoník práce budeme vykládat tak, že vezmeme v úvahu všechny souvislosti, tedy i úmysl zákonodárce apod. = teleologický výklad, který bude znamenat, že doba ošetřování dítěte staršího 10 let se pro účely dovolené bude posuzovat jako odpracovaná.
3. Řekneme si, že posuzování doby ošetřování dítěte staršího 10 let jako doby odpracované je ve prospěch zaměstnance, takže se jedná o přípustnou odchylku (vyžaduje smlouvu nebo vnitřní předpis).
4. Zákon č. 133/2020 Sb. prohlásíme za zákon pozdější vůči zákonu č. 187/2006 Sb., takže se uplatní zásada "lex posterior derogat lex priori" = zákon č. 133/2020 Sb. má vůči zákonu o nemocenském pojištění přednost (mění jej). Při uplatnění této zásady se bude pro účely dovolené jednat o dobu odpracovanou. Tento postup má vadu spočívající v tom, že u zákona o nemocenském pojištění se zákon č. 133/2020 Sb. neuvádí jako jeho novela, jedná se pouze" o vadu legislativně technickou.
Já tu kompetenci také nemám, tak chci vědět, jaký na to má názor (výklad) úřad. Třeba tímto jim dojde, že toto opomenuli dát do souladu. Vždyť i pravidla toho ošetřovného se postupně měnila a Maláčová dávala návrhy, které byly schvalovány. Anebo se vyjádří v tom smyslu, že se máme řídit zněním zákonů a dny považovat za neodpracované. Jsem zvědavá, co odpoví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 8. 2020 13:30
Dobrý den, prosím o radu. Pro účely dovolené se dle Zák.práce započítává jako výkon práce i ošetřování dítěte do 10 let. Jak to tedy bude u ošetřovného dětí starších 10-13 let (koronavirus). U těchto tedy dojde ke krácení nároku na dovolenou? Případně pokud zaměstnavatel nepokrátí, bude se jednat o daňově neúčinný náklad?
Děkuji.