Rozhodné období 2. PPM

• (neregistrovaný)

27. 8. 2020 9:39

Dobrý den,

prosím o radu...

31.8.2020 mi končí RD (dceři budou 3 roky). Od 1.9.2020 nastupuji do práce a v půlce ledna 2021 budu nastupovat na 2.PPM. Jaké bude pro mne platit rozhodné období pro 2. PPM? 9-12/2020 + 11/2016-6/2017 (nástup na 1. PPM byl 27.7.2017)?

Mohu dále čerpat rodičovský příspěvek, pokud od 1.9.2020 nastupuji do práce? Popř. je tam nějaké omezení?

Děkuji.

Ida

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 8. 2020 9:57

Jasná (neregistrovaný)

Rozhodné období bude leden 2020 - prosinec 2020. A ano, rodičovský příspěvek můžete pobírat současně se mzdou. Nahlaste zaměstnavateli, že pobíráte rodič. příspěvek, nebude se na vás vztahovat případný doplatek na ZP. A stihnete vyčerpat rodič. příspěvek do nástupu na mateřskou? Nemůžete pobírat dvě dávky najednou.

• 30. 8. 2020 6:35

Ida (neregistrovaný)

Dobrý den, paní Jasná, děkuji za odpověď. Ano, na ÚP jsem si změnila výši příspěvku tak, abych jej před nástupem na MD stihla vyčerpat. Do zaměstnání nastupují ve stejném rozsahu a za stejnou mzdu jako před 1. MD, tak se mě krácení ZP nebude týkat...

• 27. 8. 2020 11:20

Kara1 (neregistrovaný)

Jestliže nastoupíte do práce a hned neomarodíte až do mateřské (tzn. od září do prosince budete mít aspoň 30 pojištěných dnů a výdělek), pak bude rozhodné období leden až prosinec 2020. Vezmou se výdělky v tomto období a podělí se kalendářními dny tohoto období, od kterých se ale nejprve odečtou dny vyloučené, tzn. dny rodičovské v tomto období, dny ošetřovačky, dny nemoci, dny neplaceného volna. Takže nebojte, průměr se nerozmělní. Ale vypočítaný průměr bude porovnaný s průměrem, ze kterého Vám byla počítána 1. PPM, protože 2. dítě porodíte do 4 let prvního a 2. PPM bude počítána z toho průměru, který bude pro Vás výhodnější. Předpokládám, že máte stále stejného zaměstnavatele. Pokud ne a jde o jiné zaměstnání, tak se podle mě porovnávat nebude.
      Rodičovský příspěvek můžete pobírat až do 2. PPM, omezení není.

• 30. 8. 2020 6:38

Ida (neregistrovaný)

Dobrý den, moc děkuji za odpověď. Ano, nastupují u stejného zaměstnavatele, za stejných podmínek, rozsahu a mzdu jako před 1. MD.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).