Rozhodné období bude leden 2020 - prosinec 2020. A ano, rodičovský příspěvek můžete pobírat současně se mzdou. Nahlaste zaměstnavateli, že pobíráte rodič. příspěvek, nebude se na vás vztahovat případný doplatek na ZP. A stihnete vyčerpat rodič. příspěvek do nástupu na mateřskou? Nemůžete pobírat dvě dávky najednou.
Jestliže nastoupíte do práce a hned neomarodíte až do mateřské (tzn. od září do prosince budete mít aspoň 30 pojištěných dnů a výdělek), pak bude rozhodné období leden až prosinec 2020. Vezmou se výdělky v tomto období a podělí se kalendářními dny tohoto období, od kterých se ale nejprve odečtou dny vyloučené, tzn. dny rodičovské v tomto období, dny ošetřovačky, dny nemoci, dny neplaceného volna. Takže nebojte, průměr se nerozmělní. Ale vypočítaný průměr bude porovnaný s průměrem, ze kterého Vám byla počítána 1. PPM, protože 2. dítě porodíte do 4 let prvního a 2. PPM bude počítána z toho průměru, který bude pro Vás výhodnější. Předpokládám, že máte stále stejného zaměstnavatele. Pokud ne a jde o jiné zaměstnání, tak se podle mě porovnávat nebude.
Rodičovský příspěvek můžete pobírat až do 2. PPM, omezení není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
27. 8. 2020 9:39
Dobrý den,
prosím o radu...
31.8.2020 mi končí RD (dceři budou 3 roky). Od 1.9.2020 nastupuji do práce a v půlce ledna 2021 budu nastupovat na 2.PPM. Jaké bude pro mne platit rozhodné období pro 2. PPM? 9-12/2020 + 11/2016-6/2017 (nástup na 1. PPM byl 27.7.2017)?
Mohu dále čerpat rodičovský příspěvek, pokud od 1.9.2020 nastupuji do práce? Popř. je tam nějaké omezení?
Děkuji.
Ida