Váš problém jako by z oka vypadl situaci, kterou už kdysi řešil až Nejvyšší soud, viz -
https://www.law.muni.cz/sborniky/pracpravo2015/files/008.html - článek I.
Moc šancí nemáte. Můžete jít do rizika, že zaměstnanec si je tohoto precedentu vědom a když s ním ukončíte PP pro absenci, tak nebudete mít šanci při soudním sporu. Nebo můžete ustoupit a poskytnout neplacené volno. To jsou věci, co?
Tak úplně z oka nevypadl, protože tady putuanek píše, že o neplacené volno nepožádal - teda asi nepožádala, předpokládám, že jde o ženu (chlap by neplánoval těhotenství), není jisté, jestli by měla problém s umístěním dítěte ve školce (píše, že ve školce místo bylo, ale ona ho ani nešla zapsat). Takže když nepožádala o neplacené volno - dokdy na něm teda chce být? Pokud půjdete cestou nejmenšího odporu a neplacené volno na její žádost a určení dokdy odsouhlasíte a povedete ji na neplaceném volnu, tak v případě její neschopnosti nebude mít v průběhu neplaceného volna nárok ani na náhradu za nemoc, ani na nemocenskou.
no to může být všelijak. Jak tazatel vůbec ví, že dítě nedali zapsat, třeba dítě potřebuje zvláštní péči a do školky nemůže apod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Další přešlap Schillerové u EET: Mylně tvrdí, že se zavádí vyšší odpočet na partnera
Z chemie málem propadla. Dnes s její pomocí tvoří unikátní šperky ze živých přírodnin
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
31. 8. 2020 10:32
Dobrý den.
Mám zaměstnance na mateřské dovolené. Dne 14. 7. 2020 dítě dovršilo věku tří let. Při lednové schůzce mi zaměstnanec oznámil, že plánuje další těhotenství a požádal o příspěvek (PPM) do čtyř let dítěte. Požádal jsem ho o nástup do práce po první mateřské dovolené po třech letech tj. 15.7.2020, třeba i na zkrácený úvazek. Oznámil mně, že nemá nikoho na hlídání dítěte. Od té doby se neozval ani ústně ani písemně. Nenastoupil do práce a nepožádal o neplacené volno. V předškolním zařízení (školce) nepožádal o umístění nezaopatřeného dítěte. Volné místo tam bylo. Jak vést v personalistice jeho nepřítomnost? Jak mám správně vyřešit tuto záležitost a jak postupovat v případě např. jeho případné pracovní neschopnosti anebo nástupu na další mateřskou dovolenou? Vztahuje se na něho nějaká ochranná lhůta a jak dlouhá?
Děkuji Vám za odpověď.