Dlouhodobé ošetřovné - ukončení

• (neregistrovaný)

2. 9. 2020 9:09

Dobrý den,
    potřebuji poradit ohledně nástupu zpět do práce po dlouhodobém ošetřovném.
    5.6.2020 - ošetřovaný propuštěn z nemocnice
    6.6.2020 - zaměstnanec žádá o ošetřovné
    2.9.2020 - končí 90denní doba ošetřovného
    4.9.2020 - lékař ukončil potřebu ošetřování.

OSSZ bude platit ošetřovné jen do 2.9., tzn. doba od 6.6. do 2.9. bude jako VD na ELDP i na případné příloze k nemoci. Moje otázka zní, kdy by měl zaměstnanec nastoupit zpět do práce - je to 3.9., protože OSSZ platí jen do druhého? Nebo může až 5.9., protože lékař ukončil ošetřovné 4.9.? J

Děkuji moc všem za případnou radu a přeji Vám pěkný den.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 9. 2020 22:51

inzinyrka

Zaměstnanec nastoupí 5.9. Dny 3.9. a 4.9. budou omluveným neplaceným volnem - zaměstnavatel musí omluvit, ale neběží podpůrčí doba nem.pojištění. To znamená, že na příloze k příští dávce (do roka) to bude jako VD, ale na ELDP ne. Stejně jako běžné OČR - lékař může dítě nechat doma třeba měsíc, ale podpůrčí doba je 9 (resp. 16) dní, zbytek je omluvené neplacené volno.

• 4. 9. 2020 15:09

Evelin (neregistrovaný)

Dobrý den,
      děkuji za reakci na můj problém.
      Vím, že u klasického ošetřovného to takto je. K dlouhodobému ošetřovnému jsem tento výklad nikde nenašla. Na OSSZ mně také nebyli schopni poradit.
      Včera jsem narazila na výklad JUDr. Bukovjana z roku 2018:
      Rozhodnutí o ukončení potřeby poskytování dlouhodobé péče vydává ošetřující lékař, a to v případech uvedených v ustanovení § 72d ZNP. Každopádně platí, že tak musí učinit nejpozději ke dni, kdy končí podpůrčí doba pro poskytování dlouhodobého ošetřovného. Pracovní volno tedy nemůže trvat a zaměstnanec počítat s omluvenou nepřítomností v práci po dobu delší než 90 dnů od vzniku potřeby dlouhodobé péče (tj. ode dne propuštění ošetřované osoby z hospitalizace). Po skončení této doby by další absenci v zaměstnání musel zaměstnanec řešit se zaměstnavatelem přes jiný institut, např. neplacené volno, které mu ale zaměstnavatel není povinen poskytnout.

http://petrbukovjan.cz/dlouhodobe-osetrovne-z-pohledu-pracovniho-prava/

Zaměstnankyně přijde do práce až v pondělí. Dle domluvy s nadřízeným si vzala 3. a 4.9. dovolenou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).