Hlavní navigace

Kroky pro odejmutí prémií

  • (neregistrovaný)

    9. 9. 2020 8:16

    Dobrý den, mám dotaz týkající se odejmutí prémií.
    Ačkoli se jedná o nenárokovou složku mzdy, je zaměstnavatel povinen zaměstnanci písemně zdůvodnit proč mu prémie odebral a na základě čeho? Např. porušení některého ustanovení Pracovní smlouvy, nebo jejího dodatku a podobně?
    Nebo může zaměstnavatel prémie odebrat jen tak, prodtože má pocit, že zaměstnanec pochybil, ačkoli dle Pracovní smlouvy se zaměstnannec nedopustil porušení žásného ustanovení Pracovní smlouvy?
    Případně mě, prosím, nasměrujte správným směrem, kde mám hledat.
    Děkuji a přeji všem hezký den. Richard

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 9. 2020 8:51

      Richard (neregistrovaný)

      Díky za odkaz. Moc světla to do situace nevneslo, tak budu konkrétnější, třeba máte někdo podobné zkušenosti:
      Jedná se o odejmutí prémií zaměstnanci recepce, který dle úsudku zaměstnavatele neinformoval kuchyň o doručení pečiva. O ukládání nebaleného pečiva na recepci (kde je volný pohyb osob - hygiena?), stejně tak jako informování kuchyně o doručení není v pracovní smlouvě zaměstnance ani v dodatku PS ani čárka. Stejně tak nebyla vydána žádná směrnice ohledně této situace, nebo o úpravě/rozšíření povinností pracovníků recepce. V principu jde o to, že vedoucí kuchyně, zapomněla na příjem pečiva a protože je to přítelkyně šéfa hotelu, obvinila z neschopnosti zaměstnance recepce, což vyústilo ve finanční postih, odejmutí prémií, konkrétního zaměstnance.

    • 9. 9. 2020 9:16

      Aion (neregistrovaný)

      Co vám není jasné na tom, že mzda, tedy i prémie, náleží za práci vykonanou pro zaměstnavatele, nikoliv za to, že zaměstnanec plní, resp. neporušuje své povinnosti?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).