Protože se nepovažuji za obchodníka z použitým zbožím. Za použité zboží považuji např. ojeté auto, které bazar nakoupí od fyzické osoby a ten pak prodává dál a uplatňuje zvláštní režim.
Já provozuji eshopy a poskytuji služby v oblasti IT, teď jsem odkoupil od zákazníka použitý notebook a chci ho prodat dál (poprvé a myslím, že naposled, ale "nikdy neříkej nikdy"), jsem plátce DPH, tak si myslím, že se mě ten zvláštní režim netýká, ale dle Vaší odpovědi se zřejmě mýlím? :)
Předem děkuji.
Všechno je uvedené v § 90. Kdo, co, od koho. Nic víc, žádné další podmínky. Jste plátce. Koupil jste použité zboží (osobní, firemní) od neplátce nebo od plátce bez nároku na odpočet? Můžete ho prodat v režimu § 90 nebo normálně, komukoli, máte volbu. Pro kupujícího plátce může být výhodné ho koupit s daní, pro ostatní jen s daněnou přirážkou.
Jestli ještě mohu, já sice na veletrhy nejezdím, ale co není může být. To bych přece ale nekupoval věci přímo pro účely veletrhu. Nakoupil bych zboží do vitrín na prodejně (musely by projít skladem) a pak bych se jednoho dne rozhodl, že se zúčastním veletrhu, použil bych je jako předváděcí produkty, tudíž by se opotřebovaly a už bych je nemohl prodávat jako nové (ale zvláštní režim by se na to nevztahoval, protože nebyly nakoupeny od neplátce). Vy píšete, že už to není zboží, to jste myslel v souvislosti s tím zvláštním režimem asi. Protože účetně by to musel být nákup zboží a prodej zboží nebo ne?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 9. 2020 14:33
Dobrý den,
prosím, ještě bych se chtěl doptat k mému dotazu zde ohledně prodávání použitého zboží.
Existuje zvláštní režim dle par. 90 ZDPH pro obchodníky s použitým zbožím, ale pokud chceme jen vyjímečně jako firma (plátce DPH) prodat použité zboží, tak se to na nás nevztahuje, rozumím tomu dobře? Náš dodavatel např. prodává osvobozené od DPH viz.
odkaz https://www.smarty.cz/Apple-iPhone-SE-2020-64GB-cerny-p59014
Předem děkuji!