Hmotná odpovědnost

• (neregistrovaný)

5. 10. 2020 15:21

Dobrý den,
    prosím o radu ohledně podepsání hmotné odpvědnosti v zaměstnání na pozici vedoucí skladu. může mě k tomu zaměstnavatel nutit? Nejsou splněny podmínky, do skladu může mnoho lidí včetně řidičů, členů ostrahy atd.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 10. 2020 15:28

Petronila 84 (neregistrovaný)

Tohle je podle mě spíše na právníka, než na účetní.......

• 5. 10. 2020 16:09

Michaela S. (neregistrovaný)

Ano, může.

Pokud nakládá s hodnotami určenými k vyúčtování více zaměstnanců, může být uzavřena tzv. dohoda o společné odpovědnosti. Jestli mají klíče od skladu řidiči apod. řešte to se zaměstnavatelem.

• 5. 10. 2020 17:47

Aion (neregistrovaný)

Já dotazu rozumím tak, že ty vyjmenované profese mají do skladu přístup, nikoliv že s příslušnými hodnotami nakládají.
      Než tazatel dohodu o odpovědnosti za svěřené hodnoty podepíše, měl by jednoznačně požadovat, aby mu byly vytvořeny podmínky pro to, aby tyto hodnoty (zřejmě zboží) mohl náležitě chránit.
      Bude-li přece jenom dohodnuto s více zaměstnanci, že za schodek odpovídají společně, měl by si tazatel uvědomit, že v případě schodku bude jeho podíl spolu s jeho zástupcem nejvyšší - zaměstnanci, kteří nejsou vedoucím nebo jeho zástupcem odpovídají "jen" do výše průměrného výdělku a zbytek hradí vedoucí a jeho zástupce (poměrově podle dosažených výdělků za sledované období). U nevedoucích je to nejnižší možný rozsah náhrady škody, který v pracovněprávních vztazích přichází v úvahu. Může se jednat o pár desítek tisíc, ale u vedoucího a jeho zástupce možná až o statisíce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).