Máte pravdu, špatně jsem četl. Do výdajů lze dát pouze skutečně vynaložené, pokud by vznikly, nikoliv paušál. Pročetl jsem ještě různé další diskuze, jedná se sice o činnost, která by trvala max. 3 týdny, ale vzhledem k její náplni se jedná skutečně o příležitostnou činnost, kterou jsem léta nedělal a nemám v úmyslu v ní pokračovat. Pokud bych měl, zařídím si živnostenský list. Ještě k té faktuře, našel jsem doporučení řešit smluvně a na základě smluvního ujednání přímo uhradit. Daňový doklad nelze.
Vidím to spíš na smlouvu o dílo.
Jediným problémem je, zda-li se jedná o podnikání (tedy soustavnou činnost) nebo o příležitostnou činnost. Na rozdíl od paní xy si myslím, že se jedná o příležitostnou činnost. Jako soustavnou si představuji činnost pravidelně se opakující, což není tento případ. Nikde není uvedeno, jak dlouho může trvat příležitostná činnost.
A navíc : ne každá soustavná činnost je podnikání.
Dále : po úspěšném ukončení díla lze smlouvu pro klid duše přepsat na kratší období.
A kacířská otázka : kdo to zkontroluje ? Pokud Vás někdo neudá, tak nikdo. Tak se tím nikde nechlubte.
Nebo si nechat odměnu vyplatit hotově a "zapomenout" na zdanění. Podle mého názoru daň 15% za to nestojí.
Dobrý den, kde přesně jsou hranice pro příležitostnou činnost asi nikdo z nás neví. Já bych se snažila provádějící službu (práci) definovat tak, abych zbytečně neprovokovala.
Kdysi dávno jsem narazila na jednoho, co si chtěl vyzkoušet, jestli by mu šla obchodní činnost a mohl by v ní podnikat. Nakoupil jako nepodnikatel zboží a do 6týdnů prodal. Na základě toho se rozhodl, že bude v oboru podnikat. Obchodní případ na zkoušku danil jako příležitostný příjem a prošlo to. No už je to dávno a hodně se toho změnilo, ale příležitostný příjem možná zůstává stále stejný, jen my na něj pohlížíme jinak- přísněji a opatrněji.
podle soudů např. není příležitostná činnost, když jednou za rok babička prodá pomlázky na velikonoce, byť by je prodávala jediný den, a za rok opět.
nakoupit něco za účelem prodeje a zisku není rozhodně příležitostná činnost. že to prošlo? to měl jako kontrolu z fú? nebo mu "prošlo" přiznání, z kterého ty informace nejsou zřejmé?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 10. 2020 20:05
Dobrý den, rád bych se poradil o řešení níže uvedené situace. Před lety jsem měl živnostenský list, ten jsem zrušil. Od té doby jsem v tomto oboru nepodnikal, jsem v částečném invalidním důchodu a pracuji na zkrácený úvazek v úplně jiné profesi v zaměstnaneckém poměru. Nyní jsem dostal nabídku na jednorázovou práci v oboru, ve kterém jsem měl živnostenský list.
Jednalo by se o příležitostnou činnost, trvající cca 3 týdny, výdělek by činil 50 tis. Kč.
Rád bych tuto práci udělal, nechce se mi ale obnovovat živnost.
Uvažuji tak, že bych postupoval v souladu s par. 10, vzhledem k tomu, že by byl výdělek nad 30 tis., jsem povinen zdanit. Povedu evidenci příjmů, odečtu paušální výdaje ve výši
40%. Za rok 2020 budu dávat daňové přiznání k dani z příjmu FO (par. 6 a 10). Podle výsledku dorovnám doplatek DPPO. Vzhledem k tomu, že půjde o vedlejší činnost, nevznikne mi povinnost platit sociální pojištění. Podám vyúčtování zdravotního pojištění a doplatím. Musím se zde nějak jednorázově přihlásit? Předpokládám, že budu muset mít nějaký variabilní symbol.
Fakturu vystavím jako fyzická osoba bez IČO.
Děkuji za případná vyjádření.