Máte pravdu, špatně jsem četl. Do výdajů lze dát pouze skutečně vynaložené, pokud by vznikly, nikoliv paušál. Pročetl jsem ještě různé další diskuze, jedná se sice o činnost, která by trvala max. 3 týdny, ale vzhledem k její náplni se jedná skutečně o příležitostnou činnost, kterou jsem léta nedělal a nemám v úmyslu v ní pokračovat. Pokud bych měl, zařídím si živnostenský list. Ještě k té faktuře, našel jsem doporučení řešit smluvně a na základě smluvního ujednání přímo uhradit. Daňový doklad nelze.
Vidím to spíš na smlouvu o dílo.
Jediným problémem je, zda-li se jedná o podnikání (tedy soustavnou činnost) nebo o příležitostnou činnost. Na rozdíl od paní xy si myslím, že se jedná o příležitostnou činnost. Jako soustavnou si představuji činnost pravidelně se opakující, což není tento případ. Nikde není uvedeno, jak dlouho může trvat příležitostná činnost.
A navíc : ne každá soustavná činnost je podnikání.
Dále : po úspěšném ukončení díla lze smlouvu pro klid duše přepsat na kratší období.
A kacířská otázka : kdo to zkontroluje ? Pokud Vás někdo neudá, tak nikdo. Tak se tím nikde nechlubte.
Nebo si nechat odměnu vyplatit hotově a "zapomenout" na zdanění. Podle mého názoru daň 15% za to nestojí.
Dobrý den, kde přesně jsou hranice pro příležitostnou činnost asi nikdo z nás neví. Já bych se snažila provádějící službu (práci) definovat tak, abych zbytečně neprovokovala.
Kdysi dávno jsem narazila na jednoho, co si chtěl vyzkoušet, jestli by mu šla obchodní činnost a mohl by v ní podnikat. Nakoupil jako nepodnikatel zboží a do 6týdnů prodal. Na základě toho se rozhodl, že bude v oboru podnikat. Obchodní případ na zkoušku danil jako příležitostný příjem a prošlo to. No už je to dávno a hodně se toho změnilo, ale příležitostný příjem možná zůstává stále stejný, jen my na něj pohlížíme jinak- přísněji a opatrněji.
podle soudů např. není příležitostná činnost, když jednou za rok babička prodá pomlázky na velikonoce, byť by je prodávala jediný den, a za rok opět.
nakoupit něco za účelem prodeje a zisku není rozhodně příležitostná činnost. že to prošlo? to měl jako kontrolu z fú? nebo mu "prošlo" přiznání, z kterého ty informace nejsou zřejmé?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
7. 10. 2020 20:05
Dobrý den, rád bych se poradil o řešení níže uvedené situace. Před lety jsem měl živnostenský list, ten jsem zrušil. Od té doby jsem v tomto oboru nepodnikal, jsem v částečném invalidním důchodu a pracuji na zkrácený úvazek v úplně jiné profesi v zaměstnaneckém poměru. Nyní jsem dostal nabídku na jednorázovou práci v oboru, ve kterém jsem měl živnostenský list.
Jednalo by se o příležitostnou činnost, trvající cca 3 týdny, výdělek by činil 50 tis. Kč.
Rád bych tuto práci udělal, nechce se mi ale obnovovat živnost.
Uvažuji tak, že bych postupoval v souladu s par. 10, vzhledem k tomu, že by byl výdělek nad 30 tis., jsem povinen zdanit. Povedu evidenci příjmů, odečtu paušální výdaje ve výši
40%. Za rok 2020 budu dávat daňové přiznání k dani z příjmu FO (par. 6 a 10). Podle výsledku dorovnám doplatek DPPO. Vzhledem k tomu, že půjde o vedlejší činnost, nevznikne mi povinnost platit sociální pojištění. Podám vyúčtování zdravotního pojištění a doplatím. Musím se zde nějak jednorázově přihlásit? Předpokládám, že budu muset mít nějaký variabilní symbol.
Fakturu vystavím jako fyzická osoba bez IČO.
Děkuji za případná vyjádření.