..je to ztráta času, nevím proč by se měl drahocenný čas někomu jen tak darovat.Pohotovost není dobrovolná, je nařízená.
A kde jste na tom byla ? Pohotovost mimo pracoviště může být pouze sjednána = dohodnuta. Zřejmě neznáte tento § zákoníku práce.
PRACOVNÍ POHOTOVOST
§ 95
(1) Pracovní pohotovost může zaměstnavatel na zaměstnanci požadovat, jen jestliže se o tom se zaměstnancem dohodne. Za dobu pracovní pohotovosti přísluší zaměstnanci odměna podle § 140.
(2) Za výkon práce v době pracovní pohotovosti přísluší zaměstnanci mzda nebo plat; odměna podle § 140 za tuto dobu nepřísluší. Výkon práce v době pracovní pohotovosti nad stanovenou týdenní pracovní dobu je prací přesčas (§ 93).
(3) Pracovní pohotovost, při které k výkonu práce nedojde, se do pracovní doby nezapočítává.
Tak pokud má řešení telefonem sjednáno jako výkon práce, tak asi máte pravdu.
§ 75,odst. 1
h) pracovní pohotovostí doba, v níž je zaměstnanec připraven k případnému výkonu práce podle pracovní smlouvy, která musí být v případě naléhavé potřeby vykonána nad rámec jeho rozvrhu pracovních směn. Pracovní pohotovost může být jen na jiném místě dohodnutém se zaměstnancem, odlišném od pracovišť zaměstnavatele,
Tak chcete mi říct, že pokaždé, když pracovník v pohotovosti, např. energetik zvedne telefon, tak počítá minuty, které nahlásí zaměstnavateli, že byly výkonem práce ? To si v reálu nedovedu vůbec představit. To aby na to měli ještě dalšího pracovníka, který tohle bude zpracovávat a kontrolovat každý měsíc, kdy který telefonát ze služebního telefonu, který si možná i při pohotovosti předávají, byl služební a kdy nebyl. Obzvláště, pokud ještě chodí na směny. Troufám si říct, že tohle tedy zaměstnavatelé běžně nedělají. Alespoň při diskuzích na jakýchkoliv školeních , se nikdy nikdo nezmiňoval, že by takto v pohotovosti u pracovníků postupoval. Myslím, že praxe je v tomto případě trochu jiná.
Jestli dovolíte, mě nezajímá, co se říká na nějakých školeních a co zaměstnavatelé - dle vás - běžně dělají nebo nedělají. Také nevím, co má s pracovní pohotovostí společného, že zaměstnanci pracují na směny. Pro mě je podstatné, že každá práce musí být zaplacena.
Já ze své praxe praxe mohu potvrdit, že mnohý zaměstnavatel minuty práce neplatil a od soudu odcházel jak spráskaný pes. Ono totiž když se domluví x zaměstnanců, pak se jedná o poněkud vyšší čísla.
Ale nikomu názor neberu, ať si to dělá, jak chce. Protože to říkali na školení.
Dobrý den, děkuji upřímně všem zde ochotně diskutujícím k tomuto tématu úhrady odpracovaných minut v době pracovní pohotovosti. S přihlédnutím k tomu, že slabší článek v tomto vztahu je zaměstnanec se všemi svými nároky, minuty telefonování za měsíc sečtu a uhradím jako práci přesčas se všemi příslušnými příplatky (noc, sobota+neděle). Děkuji a přeji všem v této těžké době hlavně zdraví. kikadika
Dobré ráno všem. Ano, zlomky hodin program umí, ale platit každý den za 5 minut telefonování v době pohotovosti 1/4 hodinu nevím, jestli by bylo správné. To by za celý měsíc, když telefonuje 5 minut bylo v součtu celkem 150 minut, to je 2,5 hodiny, pokud by každý den bylo placeno 15 minut, v součtu by to bylo 450 minut a to už je 7,5 hodiny. Já jsem měla hlavně dotaz k tomu, zda lze minuty skutečného výkonu práce v měsíci sčítat a zaplatit jednorázově za celý měsíc s tím, že tento čas bude odečten za placený čas pohotovosti. Děkuji za všechny názory. kikadika
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
8. 10. 2020 7:31
Dobrý den, moc prosím zkušené mzdové účetní o radu. Pracovníci se dohodli se zaměstnavatelem na pracovní pohotovosti, (nejedná se o výkon práce), ale náleží jim odměna za pracovní pohotovost ve výši 10 % průměrného výdělku. Každý den v rámci pohotovosti cca 5 minut telefonují s firmou ostrahy. Je toto výkon práce, za který náleží všechny příplatky (přesčas, noc apod.)? Mzdový program minuty účtovat neumí. Nebo lze tyto minuty sčítat v měsíci a uznat výkon práce např. 1 hod. za měsíc. Prosím, je někde odkaz v zákoně na sčítání podobných minut v rámci měsíce? Mnohokráte děkuji. kikadika