Hlavní navigace

Daň z podnájmu

  • 22. 10. 2020 8:47

    Dobrý den, mam státní byt tedy městský byt, který na mě přešel po otci a prarodičích. Každým rokem se mi prodlužuje podnájem a smlouva s městem. Po nějaké době jsem se rozhodl mit spolu se mnou v bytě spolubydlicí, pro snížení nákladů na nájem, které jsem nahlásil na výpočtový list jako osoby v domácnosti. Nemám od magistrátu výslovně nebo písemně povolený pronájem ze strachu aby se mi smlouva neprodlouzila.
    Můžete mi prosím poradit platí se v tomto případě daň z podnájmu? Byt sám nevlastním. Osoby jsem přihlasil a jsou v podnájmu se mnou. Dokonce jsem na výpočtovém listu uvedl ze se jedna o rodinný vztah. Moc děkuji za odpověď.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 10. 2020 16:13

      Martin (neregistrovaný)

      O podnájmu musí majitel bytu vědět. Jinak je to důvod k výpovědi. Pokud majitel bytu povolí podnájem, tak je to příjem a daní se to. Do bytu si můžete dát osobu blízkou, rodinného příslušníka. Ta vám ale přece nebude platit nájem.

    • 25. 10. 2020 17:10

      . (neregistrovaný)

      Nicku Martine přečtěte si NOZ § 2274 a následující - a pak teprve radte. Takto jen matete tazatele.

    • 25. 10. 2020 17:29

      danhellukas@seznam.cz

      Dobrý den, děkuji za všechny reagce. V mém případě jde on podnájem. Ja sám jsem podnájemce vůči městu a spolubydlící taktéž. Nejde tedy o klasický pronájem kdy je otazka danění jasná. Na jednu tranu ano, byt pronajímám a platím z toho nájem městu na stranu druhou spolubydlící jsou halšení jako osoby v domácnosti ale bez práv které mám jen já. Pouze se mnou město prodlužuje smlouvu atd.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).