Úhrada peněžitých vkladů do ZK a další příplatky je možná jak v jednotkách české
měny, tak i v měně cizí. Vzhledem k tomu, že obchodní zákoník jednoznačně požaduje
vyjádření základního kapitálu vždy v jednotkách české měny, znamená to, že i pohledávka u příjemce vkladu a závazek u vkladatele je v Kč.
Proto v žádném případě nemůže při úhradě v cizí měně vzniknout kursový rozdíl. Tato skutečnost je rovněž předmětem ČÚS č. 006-Kursové rozdíly, který v části 2.3. uvádí, že „kursové rozdíly nevznikají při splácení peněžitých vkladů do obchodních společností a družstev“.
Protože většina vkladů se nehradí okamžitě a v plné výši k datu podpisu zakládacího
dokumentu, k rozdílům vlivem změn kursů přece jen dochází. Proto je vhodné na
tento „problém“ myslet už ve smlouvě a zakotvit v ní, jak se případný „přeplatek“
vypořádá.
Protože vzniklý rozdíl není kursový rozdíl, musí jít u společnosti o vyrovnání
prostřednictvím vlastního kapitálu (navýší se o něj emisní ážio, rezervní
fond), anebo se vrátí vkladateli. Vkladatel si o případný přeplatek navýší svůj podíl
zachycený na konkrétním účtu dlouhodobého finančního majetku. Je-li úhradou
v přepočtu na Kč celkově dosaženo nižší částky než je upsaná hodnota, musí být
tato dlužná částka vkladatelem promptně uhrazena, neboť nedoplatek ve vztahu
k upsanému základnímu kapitálu by znamenal nesplacení vkladu. Blanka
Ano to máte pravdu, ale princip je stále stejný, ať je to Zákon o obchodních korporacích nebo Občanský zákoník. Ono jde hlavně o to, že je to uvedeno v CÚS č. 006 - Kurzové rozdíly.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
25. 11. 2020 12:29
Dobrý den,
řeším příplatek do kapitálových fondů formou emisního ážia. Smlouva je v CZK, ale příplatek přijde v EUR. Nikde jsem se nedočetla jakým způsobem ošetřit kurzový rozdíl, který tam určitě vznikne. Třeba se na to dívám moc komplikovaně, ale nezdá se mi, že bych jednoduše účtovala na 563 či 663. Může mi, prosím, někdo poradit.
Moc děkuji předem.
Jana