Prosím radu

• (neregistrovaný)

29. 11. 2020 20:52

Dobrý den,chtěla bych se optat zda se mohu nějak bránit při propuštění z práce v období covidu.Onemocnela jsem a testy byli pozitivní,bohužel jsem dostala zpět vysoké horečky a nemocenská se musela opět prodloužit,majitel firmy mi udělil ústně,že výpověď je proto že dlouho marodím.Jsem matka samozivitelka se dvěmi dětmi a v tomto období nemám šanci sehnat jinou práci.Mockrat děkuji Procházková

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 11. 2020 21:20

Aion (neregistrovaný)

Pokud jste měla pracovní smlouvu, můžete se domáhat neplatného rozvázání PP u soudu, pro podání žaloby platí dvouměsíční lhůta počítaná od skončení PP. Je to lhůta prekluzivní (= její zmeškání nelze omluvit či prominout), zároveň hmotněprávní (= nejpozději posledního dne lhůty musí být žaloba doručena soudu, nestačí její podání na poštu). Zaměstnavatel může dát výpověď jen z důvodů stanovených ZP (§ 52), výpověď musí mít písemnou formu, jinak se jedná o zdánlivé právní jednání í(nicotné, nulitní, na které se pohlíží, jako by k němu nedošlo).
      Měla-li jste DPP nebo DPČ, tuto dohodu je možné ukončit mj. výpovědí s 15denní výpovědní dobou, z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Tato výpověď musí písemná, i v tomto případě nedodržení písemné formy znamená zdánlivé právní jednání.
      Domáhat se u soudu neplatného rozvázání DPP a DPČ je také možné, i když tady je situace pro zaměstnance složitější.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).