Pokud jste měla pracovní smlouvu, můžete se domáhat neplatného rozvázání PP u soudu, pro podání žaloby platí dvouměsíční lhůta počítaná od skončení PP. Je to lhůta prekluzivní (= její zmeškání nelze omluvit či prominout), zároveň hmotněprávní (= nejpozději posledního dne lhůty musí být žaloba doručena soudu, nestačí její podání na poštu). Zaměstnavatel může dát výpověď jen z důvodů stanovených ZP (§ 52), výpověď musí mít písemnou formu, jinak se jedná o zdánlivé právní jednání í(nicotné, nulitní, na které se pohlíží, jako by k němu nedošlo).
Měla-li jste DPP nebo DPČ, tuto dohodu je možné ukončit mj. výpovědí s 15denní výpovědní dobou, z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Tato výpověď musí písemná, i v tomto případě nedodržení písemné formy znamená zdánlivé právní jednání.
Domáhat se u soudu neplatného rozvázání DPP a DPČ je také možné, i když tady je situace pro zaměstnance složitější.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
29. 11. 2020 20:52
Dobrý den,chtěla bych se optat zda se mohu nějak bránit při propuštění z práce v období covidu.Onemocnela jsem a testy byli pozitivní,bohužel jsem dostala zpět vysoké horečky a nemocenská se musela opět prodloužit,majitel firmy mi udělil ústně,že výpověď je proto že dlouho marodím.Jsem matka samozivitelka se dvěmi dětmi a v tomto období nemám šanci sehnat jinou práci.Mockrat děkuji Procházková