Dobrý den,
řešila jsem obdobný případ krizového ošetřovného za 10/20. Zaměstnankyně nastoupila na OČR od 14.10. (když začalo) a byla až do 25.10. V pondělí 26. 10. přišla do práce a pracovala celý týden - tedy do 30. 10. Když jsem vyplňovala výkaz, tak jsem zaškrtla i nárok na OČR za 31. 10. (sobotu). A vlastně pokračovala až do 29. 11. 20.
Když jí přišly peníze z OSSZ za 10/20, tak jí opravdu za toho 31. 10. OČR nevyplatili..... Protože s odkazem na § 40/5 to tak vychází... V tom týdnu před sobotou 31. 10. neměla ani jeden den OČR (pracovala) a nesplnila podmínku v § 40 uvedenou, tak neproplatili..... Stejně nedostane za 1. 11., ale za 7., 8. 11. už ano...
Taky jsem zjišťovala, jestli se to krizové ošetřovné nechová v tomto případě jinak (od 14. 10. byla doma non-stop), ale nic jsem nenašla...... Ale zkusila jsem zatrhnout, že uvidíme...... A praxe ukázala.....
Díky za příspěvek. Kdyby se to řídilo právě tím paragrafem 40. odst. 5 nem. z., tak by podle mě nárok byl, není tam specifikovnou, že ten den musí být v tom pracovním týdnu. Ale řídí se to zřejmě tím zákonem č. 438/2020 Sb. o ošetřovném :
Par. 3 odst.5: "(5) Ošetřovné se nevyplácí za dny pracovního klidu v kalendářním týdnu, pokud zaměstnanci v tomto týdnu nevznikl nárok na výplatu ošetřovného ani za 1 kalendářní den, který měl být pro zaměstnance pracovním dnem v kalendářním týdnu a v němž potřeba péče trvala."
Jojo, máte pravdu..... zákon o nem. pojištění č. 187/2006 Sb. není tak přesný..... a zákon 438/2020 Sb. se přímo jmenuje "Zákon o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a o změně zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů".......... a upravuje přímo ty podmínky pro krizové OČR..... Takže už mi je to taky jasné....
Zase to slovíčkaření.... A člověk nad tím stráví tolik času....
Pokud nenáleží ošetřovné, nejde o vyloučenou dobu. Mluvila jsem o tom s pracovnicí sociálky z nemocenských dávek, která telefonicky zjišťovala nějaké upřesnění k ošetřovačce při uzavření školy (školky). U normální ošetřovačky z důvodu nemoci ošetřované osoby je to jasné, za které dny náleží ošetřované a za které už ne - a podle toho je zadám a ty dny bez ošetřovného nejsou pak na ELDP vyloučené. Ale u ošetřovačky z důvodu uzavření školy zadám jako placené ošetřování dny, které pracovník jako ošetřování zatrhne, a nevím, které dny z toho mu sociálka nezaplatí. Takže to se asi zjistí až při kontrole. Nebo jak to děláte vy ostatní?
Právě o tom přemýšlím... Je zde patrná návaznost na výše uvedený § 3 odst.5 zákona 438/2020Sb - takže si to asi posléze telefonicky u OSSZ ověřím, neb fakt nevím... A co vyloučené doby do přílohy k žádosti o dávku??? Tak by to asi taky udělalo paseku. Se z toho fakt už zblázním! Pevné nervy všem
Paní karo, mrkněte prodím na §18 zákona 187/2006 sb. odst.7) písm.c) c) vyloučenými dny jsou kalendářní dny, za které bylo zaměstnanci vypláceno nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství, otcovská, ošetřovné nebo dlouhodobé ošetřovné..... Uvádí se, bylo vypláceno... Tak jsem fakt v pasti
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
30. 11. 2020 14:31
Dobrý den, nemáte náhodou někdo po ruce výklad zákona o nemocenském pojištění, par. 40, odst. 5?
Konkrétně mě zajímá toto:
"Ošetřovné se dále nevyplácí za dny pracovního klidu, pokud zaměstnanci nevznikl nárok na výplatu ošetřovného alespoň za 1 kalendářní den, který měl být pro něho pracovním dnem a v němž potřeba ošetřování nebo péče trvala."
Sociálka tvrdí, že ten 1 kalendářní den musí být v tom stejným týdnu. Já si to ale nemyslím, v zákoně kontrétně nic není, a podle mě se posuzuje celková doba trvání toho nároku na OČR.
Moc děkuji za vaše názory