Dobrý den,
řešila jsem obdobný případ krizového ošetřovného za 10/20. Zaměstnankyně nastoupila na OČR od 14.10. (když začalo) a byla až do 25.10. V pondělí 26. 10. přišla do práce a pracovala celý týden - tedy do 30. 10. Když jsem vyplňovala výkaz, tak jsem zaškrtla i nárok na OČR za 31. 10. (sobotu). A vlastně pokračovala až do 29. 11. 20.
Když jí přišly peníze z OSSZ za 10/20, tak jí opravdu za toho 31. 10. OČR nevyplatili..... Protože s odkazem na § 40/5 to tak vychází... V tom týdnu před sobotou 31. 10. neměla ani jeden den OČR (pracovala) a nesplnila podmínku v § 40 uvedenou, tak neproplatili..... Stejně nedostane za 1. 11., ale za 7., 8. 11. už ano...
Taky jsem zjišťovala, jestli se to krizové ošetřovné nechová v tomto případě jinak (od 14. 10. byla doma non-stop), ale nic jsem nenašla...... Ale zkusila jsem zatrhnout, že uvidíme...... A praxe ukázala.....
Díky za příspěvek. Kdyby se to řídilo právě tím paragrafem 40. odst. 5 nem. z., tak by podle mě nárok byl, není tam specifikovnou, že ten den musí být v tom pracovním týdnu. Ale řídí se to zřejmě tím zákonem č. 438/2020 Sb. o ošetřovném :
Par. 3 odst.5: "(5) Ošetřovné se nevyplácí za dny pracovního klidu v kalendářním týdnu, pokud zaměstnanci v tomto týdnu nevznikl nárok na výplatu ošetřovného ani za 1 kalendářní den, který měl být pro zaměstnance pracovním dnem v kalendářním týdnu a v němž potřeba péče trvala."
Jojo, máte pravdu..... zákon o nem. pojištění č. 187/2006 Sb. není tak přesný..... a zákon 438/2020 Sb. se přímo jmenuje "Zákon o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a o změně zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů".......... a upravuje přímo ty podmínky pro krizové OČR..... Takže už mi je to taky jasné....
Zase to slovíčkaření.... A člověk nad tím stráví tolik času....
Pokud nenáleží ošetřovné, nejde o vyloučenou dobu. Mluvila jsem o tom s pracovnicí sociálky z nemocenských dávek, která telefonicky zjišťovala nějaké upřesnění k ošetřovačce při uzavření školy (školky). U normální ošetřovačky z důvodu nemoci ošetřované osoby je to jasné, za které dny náleží ošetřované a za které už ne - a podle toho je zadám a ty dny bez ošetřovného nejsou pak na ELDP vyloučené. Ale u ošetřovačky z důvodu uzavření školy zadám jako placené ošetřování dny, které pracovník jako ošetřování zatrhne, a nevím, které dny z toho mu sociálka nezaplatí. Takže to se asi zjistí až při kontrole. Nebo jak to děláte vy ostatní?
Právě o tom přemýšlím... Je zde patrná návaznost na výše uvedený § 3 odst.5 zákona 438/2020Sb - takže si to asi posléze telefonicky u OSSZ ověřím, neb fakt nevím... A co vyloučené doby do přílohy k žádosti o dávku??? Tak by to asi taky udělalo paseku. Se z toho fakt už zblázním! Pevné nervy všem
Paní karo, mrkněte prodím na §18 zákona 187/2006 sb. odst.7) písm.c) c) vyloučenými dny jsou kalendářní dny, za které bylo zaměstnanci vypláceno nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství, otcovská, ošetřovné nebo dlouhodobé ošetřovné..... Uvádí se, bylo vypláceno... Tak jsem fakt v pasti
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Startují podzimní Dny Marianne. Nabízejí slevy až 70 % i výhody pro platby kartou
WhatsApp mění ceník: Za servisní zprávy a potvrzení objednávek budou firmy platit
Další přešlap Schillerové u EET: Mylně tvrdí, že se zavádí vyšší odpočet na partnera
Z chemie málem propadla. Dnes s její pomocí tvoří unikátní šperky ze živých přírodnin
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
30. 11. 2020 14:31
Dobrý den, nemáte náhodou někdo po ruce výklad zákona o nemocenském pojištění, par. 40, odst. 5?
Konkrétně mě zajímá toto:
"Ošetřovné se dále nevyplácí za dny pracovního klidu, pokud zaměstnanci nevznikl nárok na výplatu ošetřovného alespoň za 1 kalendářní den, který měl být pro něho pracovním dnem a v němž potřeba ošetřování nebo péče trvala."
Sociálka tvrdí, že ten 1 kalendářní den musí být v tom stejným týdnu. Já si to ale nemyslím, v zákoně kontrétně nic není, a podle mě se posuzuje celková doba trvání toho nároku na OČR.
Moc děkuji za vaše názory