a platba tam uvedena taky není?
pokud dáte výpověď, co budete s pozemkem (resp. vaší částí) dělat? budete ho obhospodařovat? nebo ho nabídnete spoluvlastníkům nebo nájemci ke koupi?
No prvne musim vůbec nejak asi sepsat výpověď z nesplneni najemnich podminek. Proto sem tu zadala o pomoc... Za druhe myslite, ze opravdu budu jezdit nekde do borskeho mikulase a orat pole? Hlavně ja musím vyřešit to že neplatí a používají uz pět let pozemky zdarma. Pak řešit nějaký prodej. Ale vy asi v tom to odvětví nepomůžete? Nebo ano? Je tam napsané ročně podle paragrafu 4 zákona c. 504/03 v zneni, ak nie je dohodnuto inak, najomne z pozemkov prenajatych sa plati ročně pozadu k 1.oktobru kalendarneho roka. Ale pokud se v tom nevyznate zbytecne tady vypisovat.
když to říkáte, tak nevyznám. jen vím, že nemusíte udávat důvod výpovědi, když máte ve smlouvě uvedenu roční výpovědní dobu a jste ochotná ten rok počkat. ovšem co vám to pomůže, nevím. i slováci mají zákon, že vlastník musí půdu "obhospodařovat" a na 1/14 pozemku asi nájemce neseženete a navíc je to prakticky nemožné. ale radit vám je asi zbytečné.
a bez znalosti vaší smlouvy vám asi neporadí nikdo.
podle toho co píšete je smlouva "asi" dle slovenských zákonů, takže hledejte v Zákone o nájme poľnohospodárskych pozemkov a ve slovenském občanském zákoníku.
nevím o tom, že by měli slováci zakázáno posílat úhrady na účty z jiných států, děje se tak běžně, a podle mě je to jen jejich výmluva.
no a jak se domoci neuhrazeného nájemného se dál už dle vaší rady nebudu vypisovat :-) ve vašem případě je to opravdu zbytečné, v tom máte pravdu.
V sepsání mi může pomoct pouze právník a nebo někdo kdo už něco takoveho zažil. Taky si myslim, že to je výmluva co se týče toho, že nemůžou odesilat na český účet, hlavně jak už sem psala tak sem jim zaslala slovenský účet od tety a na ten i tak neodeslali do dvou tydnu. Nemám důvod proc rok čekat na výpověď. Hlavně rok běží vzdy od 30.9 jak už sem vám psala tak že by to bylo skoro dva roky. Tak by si jen muj pozemek zdarma uzili dalsi dva roky. Bohuzel jelikoz na právníka nemam nezbyde mi nic jineho než napsat výpověd a výzvu k uhrazení tak jak umi laik a po te tam jet.
Zcela nahoře "Diskuze o účetnictví"
Asi nevnímáte, co je napsáno ..
Nespletla jste si místní diskuzi s placenou poradnou např. na podnikatel.cz?
https://www.podnikatel.cz/poradna/
zajímavý přístup :-( na právníka nemáte, tak napíšete do diskuze a očekáváte radu zdarma, a jak píšete, nejlépe rovnou od právníka.
a když se vám snaží někdo poradit (kdo to nejen zažil, ale kdo i bez soudů a právníků dosáhl úhrady dlužného nájmu včetně úroků z prodlení i nájmu za dobu, kdy byl neidentifikovaný vlastník), resp. z vás jak z chlupaté deky vytáhnout relevantní informace, tak držkujete. tak vám přeji hodně štěstí, a hodně právníků, kteří vám tady rádi, zdarma, a fundovaně (bez základních informací, tj. bez znalosti smlouvy) odpoví :-)
Jsa neprávník rád se do právních věcí montující - čekal bych, že princip bude stejný u nás i na Slováči. Nejde si přece najmou podíl, jedině celek. U majetku ve spoluvlastnictví nájemce nejedná s každým zvlášť, ale s někým, kdo vlastní/zastupuje většinu.
Jestli byl původním vlastníkem celého pozemku jeden zůstavitel a nyní je to x dědiců, je třeba nejprve zformovat většinu a pak začít jednat s nájemcem. Většina určuje, kam se bude platit a co s penězi bude dělat - u pozemku je asi obvyklé je rozdělit než spořit na opravy jako u staveb. Třeba už většina vznikla, nájemné zkásla a čeká, až se (ne)přihlásí všechny 14-tiny.
u nás je to trochu jinak, než v úvodu píšete. může vypovědět i jeden spoluvlastník. nejsou totiž většinou pronajímány/obdělávany ty konkrétní pozemky, to by ani nešlo, když se šprajcne někdo uprostřed pole například. takže když jsem se např. šprajcla já, a ostatní spoluvlastníci nejevili zájem, družstvo mi náhradou přidělilo odpovídající pozemek (bonita, velikost, atd), je to běžná praxe. polopaticky - za můj pozemek mi platí družstvo, i když ho družstvo přenechalo do užívání panu Novákovi, neb ten si chtěl na svém pozemku pást ovečky, ale byl uprostřed pole, které obhospodařuje a má od spousty vlastníků pronajaté družstvo.
pokud by úhrada pachtovného byla domluvena tak, že se platí jen jednomu a ten pak má rozdělovat, musí to být ve smlouvě. u nás v čr je obvyklé, že smlouva je sepisována s každým spoluvlastníkem a platby jsou také poukazovány jednotlivým spoluvlastníkům. a už vůbec nesouhlasím s tím, že většina určuje, kam se bude platit a co s penězi bude dělat. ale vycházím jen z vlastních zkušeností, vlastním (resp. bohužel spoluvlastním) desítky pozemků, a i když se v řadě případů jedná o pouhé desítky metrů, jsou poukazovány úhrady přímo jednotlivým vlastníkům.
pokud jsou pozemky dostatečně velké, je ideální je rozdělit. stojí to sice prachy, ale je klid. a nájmů se dá celkem lehce domoci poukázáním na dotace od szif, které u nás zemědělci pobírají, podmínkou je ovšem řádně uzavřená a plněná nájemní smlouva.
Něco jsem k tomu našel od Nejvyššího soudu a je to celkem čerstvé
https://www.profipravo.cz/index.php?page=article&id_category=63&id_article=262110&csum=5ee9b857
26 Cdo 508/2019
Pochopil jsem tak, že uzavírat nájemní (pachtovní) smlouvu s každým spoluvlastníkem zvlášť je formálně špatně, správně je se všemi najednou (podle mého názoru stačí většina). Pokud se všichni chovají podle smluv a jsou spokojení, tak to nemusí být nutně neplatné.
já psala jak to chodí prakticky. soudu se to pěkně vykládá, ale prakticky mnohdy neproveditelné. jsou pozemky, které mají stovky spoluvlastníků. jsou pak mezi nimi nejen cizinci, kteří ani mnohdy neví, že zde něco vlastní, ale i neidentifikovaní vlastníci, stát, bezdomovci v exekucích/nedohledatelní, různé státní organizace apod.
Sice o pachtu (nájmu) rozhoduje většinový vlastník (u nás, nevím, jak to je na Slovensku), ale možná by bylo řešením zkusit nájemci nabídnout svůj podíl prodat. Nejspíš ale budete muset dohledat ostatní spoluvlastníky, ti by měli mít předkupní právo (u nás, na Slovensku samozřejmě nevím). Vím že slovenská evidence vlastníků půdy je mnohem složitější a nepřehlednější než v ČR (kolega tam před pár lety vyřizoval dědictví v rozvětvené rodině), ale snad by vám mohl informaci o ostatních spoluvlastnících sdělit uživatel. Při sjednávání úhrady by potom mělo být možné dohodou přičíst k ceně nezaplacené nájemné a třeba si i na přechodnou dobu zřídit slovenský účet, i když nevidím důvod, proč by nemohli poslat úhradu na účet v ČR, a to i kdyby byl vedený v Kč. Pokud by váš podíl kupovat některý ze spoluvlastníků, mělo by být možné prodat mu svoji pohledávku za dlužné nájemné.
Ovšem samozřejmě by to vyžadovalo odborníka na slovenské právo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
4. 12. 2020 14:54
Dobrý den, v roce 2015 jsem zdědila po babičce pozemek, který byl v té době v pronájmu v družstvu Borský Mikuláš. Zdědila jsem 1/14 pozemků, za roční pronájem 10 Euro. Pronájem je na dobu 10 let. Nějak sem roční pronájem neřešila, že mi nikdy nepřišel, jelikož i ta částka je poměrně malá. A vypadlo mi to i z hlavy. Asi před dvěma měsíci jsem se rozhodla už to řešit a do družstva posílala email, že mi za 5let nepřišla žádná částka za pronájem a pokud to zasílali na jaký účet a nebo o zaslání celé dlužné částky. Odpověď nepřišla, zaslala sem i doporučený dopis na družstvo, také žádná odpověď. Asi po 30 pokusů sem se dovolala a bylo mi sděleno, že mi nic nezaslali jelikož oni na český účet posílat nemůžou ani nebudou a že paní účetní ví, že jsem psala email i dopis. Proč nereagovali dva měsíce se nevyjádřila. Řekla mi, že mám zaslat slovensky účet a tam mi zašle nájemné za 5 let. To jsem všechno splnila a dva týdny uběhly a stále nic. Volám už několik dnů, bohužel bez úspěchu jako minule. Nevyzná se někdo v tom to odvětví. Co mám dělat a jak postupovat dál, nejradši bych i asi vypověděla nájemní smlouvu když družstvo nereaguje a vlastně neplatí za nájemné. Děkuji budu ráda za pomoc.