Dobrý den, na stránkách Kooperativy najdete tiskopis Náhrada ztráty na výdělku po dobu PN a ten si vytiskněte (předpokládám, že jste pojištěni u Kooperativy). Vyplňte bod 1,2,3 a zašlete na OSSZ a požádejte je o vyplnění a aby vám ten tiskopis zaslali zpět na vaší adresu. Až to budete mít potvrzené, budete postupovat na tiskopise bod po bodu, až dojdete k výsledku. Pokud by jste si pak nevěděl(a) rady, tak tu zase napište, někdo vám už poradí.
Ano, pokud se nedohodne zaměstnavatel s poškozenou na jiném způsobu výplaty, musí být náhrada vyplácena měsíčně (§ 271m zákoníku práce, ve znění č. 205/2015 Sb.). Ještě doporučuji ověřit si, zda náhrady nebudou v souladu se zákoníkem práce kráceny (na důvodech vzniku pracovního úrazu se poškozená podílela).
Pokud budete zaměstnanci náhradu vyplácet každý měsíc, tak musíte tento tiskopis hned na začátku měsíce na OSSZ hned zaslat a čekat až vám přijde potvrzený. Já osobně nikdy nevyplácím náhradu měsíčně, ale až po ukončení nemoci, vždy se tak se zaměstnancem dohodnu. Je totiž problém včas získat potvrzený tiskopis od OSSZ a bez vyplněného tiskopisu náhradu nespočítáte :-(
Za úrazy s kratší dobou léčení také vyplácím najednou. U jednoho zaměstnance jsme ale měli 3x dlouhodobé léčení (něco se při předchozích léčbách nepovedlo), tak jsme platili měsíčně, ale s časovým posunem - např. v říjnové mzdě jsem proplácela náhradu za září.
Tento pán vyživuje 2 děti a donedávna měl ještě doma partnerku na rodičovské dovolené, takže vyplatit jim náhrady za celý rok najednou by je přivedlo do problémů s financemi.
Sice jsme od Kooperativy peníze takto pravidelně nedostávali (psali si o různá potvrzení a podobně), ale zaměstnavatel s tímto počítal.
Mám prosím ještě jeden dotaz. Pracovnice mi dodala výpis z účtu kolik dostala nemocenské dávky od sociálky. Přičetla jsem vyplacenou náhradu mzdy od zaměstnavatele a vyšlo mi, že rozdíl mezi průměrným hrubým výdělkem a vyplacenou neschopenkou činí cca 5 tis. korun. Tuto částku zaměstnankyni doplatím ve mzdě a odvedu pouze 15% daň? Sociální a zdravotní se z tohoto doplatku neodvádí pokud jsem si zjistila dobře. Zaměstnankyně požaduje vyplácení po měsících. Po ukončení PN pošlu na pojišťovnu a budu požadovat plnění na účet firmy? Děkuji
Vzhledem k tomu, že je to váš první pracovní úraz, doplním, že náhrada ztráty na výdělku nemusí být jedinou náhradou, kterou je zaměstnavatel povinen z důvodu utrpění pracovního úrazu poskytnout. Z pravidla dále i náhradu bolestného, včetně poplatku za vystavení posudku, příp. i další náhrady (vynaložených nákladů na léčení, věcné škody atd.). Podrobněji na http://bozppo-neu.cz/?page_id=649
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 12. 2020 7:25
Dobrý den, prosím moc o pomoc. Jak mám zjistit, kolik máme doplatit pracovnici ušlý výdělek při pracovním úraze? Od průměrného měsíčního výdělku odečtu nemocenskou vyplacenou sociálkou a rozdíl doplatím? A kolik dostala od sociálky mi sdělí na sociálce nebo zaměstnanec? Je to můj první pracovní úraz. Děkuji