Každopádně vám děkuji za odpověď ,ale jsem v rozpacích tedy, zda ano-účtovat v r.2020 dohadné položky, či ne. :( Takový Covid nájemné za 10.-12./20 prý má být dokonce až někdy koncem ledna. Covid Gastro se spouští 15.ledna2021 za období 14.10.20-10.1.2021
Mohu poprosit o názory i jiné účetní, které se s těmi programy dostávají do styku? Jak to udělat správně?
Rád jsem Vás jako jediný odvážný posunul tam, kde už jste byla;-) Kéž se někdo v podobném duchu přidá.
Ale vážně - správné je to, co dokážete zdůvodnit.
Postupy účtování hovoří o pohledávkách stanovených například podle smluv, které nejsou doloženy veškerými potřebnými doklady. A v tu chvíli nastupuje ničím nenahraditelné rozhodnutí účetní, zda "spíš ano" nebo "spíš ne". Proto máme mezi sebou hierarchii, někdo "jenom ťuká doklady" (šťastný to člověk) a ti další musí řešit ořechy.
Jsou tu schválené programy s určenými pravidly, kde "stačí požádat" (tady bych volil ano). A potom veřejně přislíbené, dosud nevypsané programy (zde bych volil ne). Ale protože kreativní účetnictví je jednou z cest daňové optimalizace ...jestli se nepletu, zatím byly vypsány všechny přislíbené programy.
Před lety jsme tu podobně diskutovali o pojistném plnění, konečný verdikt byl - rozhoduje stav k 31.12. nic pozdějšího nesmí mít vliv. Co není skoro jisté, o tom neúčtovat. Z hlediska správnosti účetnictví je lepší výsledek hospodaření podhodnotit než nadhodnotit.
Prosím o kontrolu zúčtování:
Antivirus A+ mi přišel dnes potvrzený z ÚP.
Vnitřní doklad dohadná položka v r.2020 388/648 k 31.12.2020
Vnitřní doklad nárok dotace v r.2021 378/346 20.01.2021
Příjem peněz na účet r.2021 221/378 připsání na účet
Vnitřní doklad použití dotace r.2021 346/388 stejné datum jako připsání peněz
Je to tak správně?
Covid Gastro a Covid nájemné dohad v r.2020 nebo bez dohadu účtovat až v r.2021,
i když se to vztahuje k r.2020 hlavně nájemné je za 10.-12./2020.
Gastro je k tomu dokonce od 9.10.20 do 10.01.2021!
nárok i použití těchto dotací až v r. 2021, tzn. do výnosů r.2021 ?
Jsem z toho jelen.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tuzemské cestovní náhrady nakonec od června vzrostly více, než se původně navrhovalo
Kamila si prošla drsným obdobím. Dnes staví komunitu, která pomáhá ženám růst
Byznys na dálkové ovládání: Ondřej postavil úspěšnou firmu na dronech
Chyba v novém systému hlášení: Údaje se mohly dostat k cizím uživatelům
Milion korun navíc na důchod? Babišova vláda mění pravidla penzijního spoření
Stejný obal, menší obsah. Dělají z nás výrobci nenápadným zdražováním hlupáky?
9. 1. 2021 15:47
Dobrý den, prosím mám účtovat o dotaci Antivirus A+ za 12./20 žádat budu teď, případně dotaci COVID-nájemné (10.-12./20) a COVID Gastro , které budou spuštěny teď v lednu jako o výnosech r. 2020 , a tudíž účtovat pomocí dohadných položek?