Hlavní navigace

Považuje se stále MD za výkon práce pro účely dovolené?

  • (neregistrovaný)

    18. 1. 2021 16:32

    Zdravím. Prosím o radu - zamotala jsem se do divné konstrukce § 216 odst. 2 ZP. Pochopila jsem, že pokud bude odpracováno 12x stanovená týdenní pracovní doba, bude se rodičovská dovolená počítat jako výkon práce do výše 20x stanovená týdenní pracovní doba. Ale nikde nemůžu vyčíst, jak se nyní posuzuje mateřská dovolená.

    Děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 1. 2021 7:04

      dara (neregistrovaný)

      Dobrý den, MD se posuzovala jako odpracovaná doba podle §216 odst.2 ZP byla tam i jmenovitě vypsaná. Ale když si ho najdu v novém ZP, o MD ani slovo. Nicméně ze školení mám informace (i s odkazem na §216), že MD, ošetřování (i dlouhodobé), PN z důvodu pracovního úrazu nebo nemoci z povolání i RD do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou jsou plně započitatelné náhradní doby.
      Že by MD vypadla z textu? Nevíte někdo?

    • 19. 1. 2021 10:00

      Michaela S. (neregistrovaný)

      Právě, že procházím podrobně změny a informace k mateřské dovolené nemohu dohledat. § 216 odst. 2 je zformulován zvláštně.

      Formulace "jen do výše dvacetinásobku..." by ještě mohla znamenat, že všechny ostatní zameškané doby by se posuzovaly celé, ale to se mi zdá dost divoké, zvlášť, když není nikde specifikované, co to zameškaná doba je).

    • 19. 1. 2021 12:14

      Michaela S. (neregistrovaný)

      Děkuji za odkaz na důvodovou zprávu, už trochu chápu, co tím chtěli říct.

      Jen teď tápu v tom, co všechno můžu (kromě překážek uvedených v § 191) považovat za zameškanou dobu, která se bude bez omezení považovat za výkon práce pro účely dovolené.

    • 20. 1. 2021 8:37

      dara (neregistrovaný)

      Dnes se mi dostal do ruky ZP se změnami od 1.1.2021 a hlavně! s komentářem k dovolené. Je tam uvedená zajímavá věta: K podmínce stanovené nově v §216 odst.3 povinnost odpracovat alespoň 12tinásobek své TPD... k odpracování dojde nejen fyzickým výkonem práce, ale rovněž náhradními dobami, které nejsou limitovanými překážkami, tj. MD, čerpání dovolené DPN z důvodu PÚ nebo nemoci z povolání, a další.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).