Příjem z pronájmu společených prostor SVJ

• (neregistrovaný)

19. 1. 2021 11:35

Dobrý den, mám dotaz ke zdanění příjmu, týká se mě to letos poprvé - SVJ pronajímá společný prostor a tento příjem nám zasílá na účet. Výnos z tohoto prostoru je 1 000 Kč na náš byt.
    Dle ZDP: Samotné zdanění tohoto příjmu a povinnost podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob nevzniká pokud: zdanitelné příjmy (podle §7 až §10 Zák.č.586/92 Sb.) nepřesáhly částku 6 000 Kč.
    Nemusím tedy nic přiznávat? Jde mi o to, že si podávám DAP sama, i když jsem zaměstnanec a RZD by mi mohl udělat zaměstnavatel, ale nechci mu dokládat všechny smlouvy apod.
    V případě, že bychom výnos nechali vyplatit na druha, který je OSVČ, ten by ale již musel uplatnit a přiznat v DAP?

Děkuji moc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 1. 2021 15:11

Brabec František (neregistrovaný)

Zdravím, to bude poučování kvůli blbé tisícovce, ale to je hold naše daňová soustava:-)
      Jakmile podáváte přiznání, příjem bohužel přiznat musíte, nejde o faktické osvobození. Píšete, že příjem by mohl zdanit druh, ale možnost volby platí jenom u SJM (vybraný manžel pak zdaňuje všechny příjmy z nájmu majetku ve SJM). Záleží na tom, kdo je vlastníkem bytu, a ten zdaňuje. Pokud máte podílové spoluvlastnictví, daníte zpravidla podle podílů. Pokud budete danit jinak než podle podílů, nemůžete použít výdaje procentem. SVJ často potvrzují jenom čistý příjem (po odečtení výdajů), nikoli hrubý příjem nebo odděleně příjmy a výdaje.

• 19. 1. 2021 15:19

Brabec František (neregistrovaný)

Překlepl jsem se, měl to být "hlod" (díky za inspiraci, pana Vyčítale i .m.)

• 20. 1. 2021 9:28

Dáša Fr. (neregistrovaný)

Moc děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).