A kde jste přišla na to, že jsem spočítala srážkovou daň? Samozřejmě, že je to zálohová daň, srážková by byla 937,-Kč. Stačí vzít do ruky kalkulačku a přepočítat.
Dotaz zněl na základ pro výpočet zálohy na daň, zda z částky 6250Kč nebo 6300Kč.
Zákon o daních z příjmů
(1) Plátce daně vypočte zálohu na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti (dále jen "záloha") ze základu pro výpočet zálohy.
Základ pro výpočet zálohy do 100 Kč se zaokrouhlí na celé koruny nahoru a nad 100 Kč na celé stokoruny nahoru.
Nemyslím.
Učinila prohlášení -> nejedná se o příjem podle § 6 odst. 4 -> nejedná se o příjem podle § 36 odst. 2 písm m) -> nejedná se o základ daně podle §36 odst. 3. -> je to proto základ pro výpočet daně podle § 38h odst. 1, v jejím případě zaokrouhlovaný na celé stokoruny nahoru.
Už jsem našla článek, který jsem hledala. Odpověď na váš dotaz najdete v odstavci ,, Hrubá mzda a daňová záloha,,.
https://www.podnikatel.cz/clanky/zruseni-superhrube-mzdy-z-pohledu-zamestnavatelu/?utm_source=newsletter-html-d&utm_medium=text&utm_campaign=2021-01-19
Teď jsem se k tomu teprve dostala. Děkuji, takže je to opravdu tak. Já jsem té konstrukci zprvu nevěřila, myslela jsem (napíšu to zjednodušeně), že se sleduje hranice zdanitelného příjmu, tj. hrubé mzdy. Do 141764 že bude zdaněno 15% (i když pro výpočet daně se zaokrouhlí na stovku nahoru) , kdo vydělá víc, bude z částky nad 141764 (zaokrouhleno na stovku nahoru) platit 23%. A ono zatím takhle. No dobrá, ale smysl mi to nedává.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 1. 2021 6:43
Dobrý den, prosím o kontrolu, v prosinci jsme měli uklízečku na DPP, dohoda ve výši 6250 Kč, podepsala prohlášení takže čistá odměna bude činit 6250 Kč. Pro kontrolu zálohová daň se počítá z odměny 6250Kč nebo 6300Kč? Děkuji