Re: Ještě jednou pojmy - vysvětlíte?
K bodu jedna: daň na výstupu je plátce povinen přiznat ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí platby, a to k tomu dni, který nastane dříve viz. §21 a následující ZDPH dle toho, jaké věci se uskutečnění týká.
K bodu dva: Okamžikem uskutečnění účetního případu je den, ve kterém dojde ke splnění dováky, platbě závazku, inkasu pohledávky, postoupení pohledávky, vkladu pohledávky,... a dalším skutečnostem vyplývajícím ze zákona, vyhlášky viz. Český účetní standard pro podnikatele č.001 bod 2.4.3.
Bod 1 platí jak pro účetnictví tak DE
Bod 2 tedy výklad platí pouze pro účetnictví
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
20. 12. 2005 22:50
Dobrý večer,
prosím, už jsem se jednou ptal na níže uvedené pojmy. Nebylo mi odpovězeno. Můžu Vás prosím poprosit ještě jednou?
Moc děkuji:
Rád bych začal vyvážet zboží do EU, tak se snažím trochu vzdělávat se v oblasti vedení DE a DPH.
Co se týče použití kurzů pro účely DPH a pro účely účetnictví (DE) jsem narazil tady na diskusi na toto:
použití kuzů:
1) pro účely DPH ke dni vzniku povinnosti přiznat daň dle§4 odst 4 zákona o DPH
-v zákoně o DPH jsem si našel tento § a dověděl se, že se použije kurz ČNB platný pro osobu provádějící přepočet ke dni vzniku povinnosti přiznat daň, popř. osvobození od daně.
= proto dotaz: co je den vzniku povinnosti přiznat daň, popř. osvobození
2) pro účely účetnictví (jedná se i o DE?) k okamžiku uskutečnění účentího případu, dle § 24 odst.2 písm.a) zákona o účetnictví
- znamená to v den vystavení faktury?
Ještě jednou Vám děkuji za všechny odpovědi.