Stravenkový paušál u příspěvkové organizace

  • (neregistrovaný)

    21. 1. 2021 10:19

    dobrý den, mohli byste mi prosím někdo poradit, jak správně postupovat se stravenkovým paušálem u příspěvkové organizace?
    Je mi jasné, že na straně zaměstnance je osvobozeno do výše 70% ze 108, kč, tj. 75 Kč.
    Ale jak máme dále pracovat s vyhláškou 430/2001, kde je v §6 odst. 2 uvedeno, že u organizace se za náklady na závodní stravování považuje až 55 % smluvní ceny hlavních jídel, maximálně však do výše 70 % horní hranice stravného při trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin.
    My totiž v případě stravenkového paušálu žádnou smluvní cenu nemáme nikde stanovenou. Takže nevíme, z čeho počítat těch 55%.
    A dále ještě máme příspěvky z FKSP, které máme pro letošní rok nastaveno 11 Kč na jedno jídlo. Vůbec netuším, kolik tedy mají zaměstnanci dostat peněz do výplaty na stravenkový paušál. Může mi prosím někdo provést jednoduchý výpočet, abych to pochopila? Nikde na internetu žádné konkrétní příklady uvedeny nejsou. Nikdo neví, co s tím...
    Děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 1. 2021 10:38

      Mi (neregistrovaný)

      příklad: cena stravného Kč 100,-
      -55% náklad zaměstnavatele Kč 55,- (zaměstnavatel si může uplatnit jako daňově uznatelný náklad až 55% ceny jídla nebo poskytnuté stravenky, maximálně však 70 % z hodnoty stravného na pracovní cestě trvající 5-12 hodin to je ze 108 Kč Kč 75,60)
      -příspěvek z FKSP Kč 30 (příspěvek z FKSP na stravenkový paušál bude moci dosáhnout max. výše 45 %
      - příspěvek zaměstnance Kč 15,-
      Akorát přesně nevím na jaké účty pak účtovat, když bude zaměstnanci dán stravenkový paušál ve mzdě.
      například ve mzdě 1 ks stravenky Kč 100
      MD 333 Dal 331 Kč 100/1 ks stravenkový paušál
      MD 331 Dal 335 Kč 15/1 ks -srážka zaměstnance
      pak interním dokladem?
      MD 527 Dal 333 Kč 55-(55% náklad zaměstnavatel)
      MD 335 Dal 333 Kč 15,- předpis srážky zaměstnance
      MD 412 Dal 333 Kč 30,- příspěvek z FKSP

    • 21. 1. 2021 20:04

      Lenička (neregistrovaný)

      mám stejný problém, jen nemám FKSP příspěvek.
      Nešlo by cenovým výměrem (předpisem) stanovit cenu hlavního jídla a následně jen proúčtovat 55% na 527 /331?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).