Hlavní navigace

RZ- exekuce

  • (neregistrovaný)

    26. 1. 2021 11:13

    Dobrý den všem.
    Potřebuji poradit. Od 1.9.2020 k nám nastoupil nový zaměstnance, který má exekuci. Předtím nepracoval. Mohu mu udělat roční zúčtování pokud požádá? Zřejmě budu uplatňovat slevu na poplatníka za celý rok 2020 a vznikne mu přeplatek a ten se odečte do exekuce nebo se to nepočítá? Nebo mu mám říct ať si raději udělá RZD sám, ale to u vznikne také přeplatek.....co s tím?
    Děkuji za rady.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 2. 2021 13:49

      ... (neregistrovaný)

      Z článku Ing. Růženy Klímové (periodikum Pers. a soc.právní kartotéka):
      Od 24. 4. 2020 se rozšiřuje ustanovení § 317 odst. 2 OSŘ, kde je uveden taxativní výčet pohledávek, které nelze s ohledem na jejich povahu či účel výplaty postihnout výkonem rozhodnutí, o daňový bonus. Jde o peněžité dávky sociální péče, dávky pomoci v hmotné nouzi, daňový bonus, z dávek státní sociální podpory příspěvek na bydlení a jednorázově vyplácené dávky státní sociální podpory a pěstounské péče. Schválená změna dopadá především na zaměstnavatele, kteří nesmí od účinnosti zákona při provádění srážek ze mzdy daňový bonus zabavit, a to dle přechodného ustanovení: "Výkon rozhodnutí přikázáním pohledávky z daňového bonusu se ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona neprovádí. Soud výkon rozhodnutí přikázáním pohledávky z daňového bonusu i bez návrhu zastaví." Znamená to, že zaměstnavatel od 24. 4. 2020 neprovede exekuci přikázáním jiné peněžité pohledávky na daňový bonus, pokud již sám soudní exekutor exekuci nezastavil. V případě ročního zúčtování, kdy zaměstnanci vznikne roční daňový bonus a současně exekutor vydá exekuci přikázáním jiné peněžité pohledávky na přeplatek z ročního zúčtování daně, je nutné tuto exekuci provést, ovšem bez ročního daňového bonusu.

    • 8. 2. 2021 11:03

      Viva (neregistrovaný)

      Dobrý den,
      jenom dotaz - "Leontýnka" se doptávala na přeplatek na dani z důvodu uplatnění slevy na poplatníka..... Zaměstnanec nastoupil v průběhu roku, předtím nikde nepracoval.... Bude mu poskytnuta sleva na poplatníka za celý rok.... Při zúčtování daně mu vznikne "přeplatek na dani z ročního zúčtování záloh na daň"...... Tazatelka neuvádí, že bude uplatňovat děti....., u kterých by mohl vzniknout daňový bonus...... (jestli jsem dobře pochopila).
      Dobrý článek ing. Kímové:
      https://www.testyprofi.cz/33/rozsah-a-vypocet-exekucnich-srazek-ze-mzdy-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4EjlouMSrGu6hl2TQdcPfzmQ/
      .... a její příklady:
      Příklad 1:

      Roční zúčtování zálohy daně činí např. 8 500 Kč. Roční zúčtování daňového bonusu činí 2 500 Kč Kompenzace ročního zúčtování zálohy daně a daňového bonusu 11 000 Kč

      Na exekuci dle § 312 OSŘ je zaměstnavatel povinen srazit 8 500 Kč. Roční daňový bonus musí dlužníkovi vyplatit.

      Příklad 2:

      Roční zúčtování zálohy daně činí např. 8 500 Kč. Roční zúčtování daňového bonusu činí –2 500 Kč. Kompenzace ročního zúčtování zálohy daně a daňového bonusu 6 000 Kč.

      Na exekuci dle § 312 OSŘ je zaměstnavatel povinen srazit 6 000 Kč, neboť v čisté mzdě zaměstnanec dostává jen 6 000 Kč, nikoliv 8 500 Kč.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).