Re: Daňová evidence: Datum u faktury
Tak je pro Vás podstatné pouze datum kdy jste vydali nebo přijali peníze. Takže evidovat dle tohoto data.
Šablonu jsem si vytvořila podle příručky Daňová evidence podnikatelů 2005, autor J. Sedláček. V podstatě jsou tam jen následujíí sloupce: číslo řádku, datum, označení dokladu, název transakce, příjmy a zvl. příjmy daňové, výdaje a výdaje daňové, můžete si vytvořit i zvl. sloupce na DPH. M.
Do deníku zapisuji faktury k datu zaplacení. V den zaplacení se stává faktura mým výdajem. Jsem plátcem DPH a proto zároveň musím evidovat i datum zdanitelného plnění. Většinu faktur platím v hotovosti a tak datum zaplacení, vystavení i zdanitelného plnění je shodné. Ale u faktur např. Eurotelu, Telecomu, plynáren je datum vystavení i zaplacení odlišné od data zdanitelného plnění a navíc se neplatí hotově (Eurotel, Telecom, plynárna....), pak eviduji datum zaplacení a datum zdanitelného plnění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
21. 12. 2005 8:51
Dobrý den, mám elementární dotaz: vedu daňoviou evidenci a zajímá mě, jaké datum mám v deníku příjmu a výdajů uvést u zaplacené faktury? Je to datum, kdy jsem ji skutečně zaplatila nebo datum tzv. zdanitelného plnění (shodné s datem vystavení), které je na faktuře? Děkuji za odpověď.