Pracovní úraz - DPFO

• (neregistrovaný)

28. 1. 2021 14:53

Dobrý den,

prosím o radu, nějak v tom mám guláš - loni jsem měl pracovní úraz se ztrátou na výdělku v hrubém Kč 6 989,-. Mzdová účetní mi řekla, že si DP musím podat sám, ale teď jsem komunikoval s pojišťovnou a sdělili mi, že mi byla sražena zálohová daň. proč mi tedy mzdová účetní to nechce udělat? a musím ten úraz ještě nějak řešit nebo do příloh DP zadám jen Potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele?

Děkuji

Jiří Pulec

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 1. 2021 16:18

Kara1 (neregistrovaný)

Ano, musíte podat přiznání. Ta náhrada ztráty na výdělku od pojišťovny je považovaná za příjem ze závislé činnosti, prostě jako byste měl druhého zaměstnavatele, u kterého jste neměl podepsané daňové prohlášení. Kdyby byla do 3000 hrubého, byla by daněna srážkovou daní. (letos je ta hranice 3500 Kč). Jestliže byla vyšší, byla zdaněna zálohovou daní. A jestliže má někdo příjem zdaněný zálohovou daní "v režimu nepodepsaného prohlášení", je povinen podat přiznání.
      Do přiznání zahrnete příjem a daň z potvrzení o zdanitelných příjmech ze zaměstnání a příjem a daň z potvrzení od pojišťovny.

• 28. 1. 2021 18:51

. (neregistrovaný)

Ne, není

ZDP 6 / 4 / b) v úhrnné výši nepřesahující u téhož plátce daně za kalendářní měsíc částku rozhodnou pro účast zaměstnanců na nemocenském pojištění.
      +
      Sdělení č. 436/2020 Sb. Ministerstva práce a sociálních věcí, kterým se vyhlašuje zvýšení částky rozhodné pro účast zaměstnanců na nemocenském pojištění

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).