"Vyšle-li česká společnost své zaměstnance do zahraničí – ať už formou dlouhodobé služební cesty, nebo prostřednictvím změny místa výkonu práce –, může společnosti ve státě vyslání vzniknout tzv. „stálá provozovna“ pro účely daně z příjmů právnických osob."
Při vzniku stálé provozovny je společnost povinna ve státě vyslání tuto stálou provozovnu registrovat k daním z příjmů, podávat přiznání k dani z příjmů a případně též platit daň ze zisků, které jsou této provozovně přiřaditelné. Zároveň, pokud pro vzniklou stálou provozovnu pracují zaměstnanci, je nezbytné také řešit otázku, zda nevzniká českému zaměstnavateli povinnost odvádět za zaměstnance daňové povinnosti v příslušném státě.
Tedy z pohledu zaměstnavatele......
... tak si myslím, že tímto odpadla jedna komplikace.....(řešit "provozovnu") Teď určit rezidenství.....
Zákon o dani z příjmu říká - je rezidentem ČR, když 1) bydliště ČR nebo 2) pobyt v ČR déle než 183 dní.... Stačí splnit alespoň jednu z těchto podmínek.... 2) nesplní - když tam byl skoro celý rok (déle než 183 dní....) a 1)? Má stále bydliště v ČR? Definice "bydliště" pro účely rezidenství bych obecně popsala jako místo, kde má úmysl se zdržovat + rodinné vazby atd. (opravdu zjednodušeně řečeno). To mi z výše uvedeného taky nevychází, když byl většinu času v Kanadě..... Docela dobře je to vysvětleno zde: https://money.cz/dane/bydliste-z-pohledu-zakona-o-danich-z-prijmu/ (sice starší článek, ale podstata tam je). Z toho všeho mi vychází, že je z pohledu zákona daňový nerezident ČR a tudíž v ČR řeší jenom příjmy z ČR. Tak si myslím, že RZD může být provedeno.....
Své veškeré příjmy pak bude muset asi řešit v Kanadě. Možná by nebylo i pro vás špatné mrknout i na Smlouvu o zamezení dvojího zdanění: https://www.dauc.cz/dokument/?modul=pr&cislo=53163 (čl. 4, čl. 15, č. 22)
Je to pouze můj názor, ale možná vám to pomůže v hledání dalšího směru.
Přispěju do mlýna:
V roce 2019 byl můj syn zaměstnaný 1-2/19 v ČR u českého zaměstnavatele. 3-12/19 ve Francii u franc.zaměstnavatele. Žil tam s manželkou a 2 dětmi, 3. dítě se jim narodilo tam (vrátili se 28.2.2020, ale popíšu rok 2019). Přiznání mu zpracovávali "daňaři" (šlo také o určení rezidentství a z toho plynulo, jak co kde podat). V ČR zůstal nahlášen trvalý pobyt, ale prý je Francouzi také vedli na trvalém pobytu. V ČR ve vlastnictví SJM byt (do kterého se vrátili) a další SJM byt (který pořád pronajímají). Francouzské příjmy samozřejmě vyšší než české. Původně jsem myslela, že se bude podávat jen české přiznání, ve kterém se započtou i ty francouzské příjmy, se zamezením dvojího zdanění. Ale ne, zkrátka z toho vyšlo toto:
Podáno přiznání české v ČR, do kterého zahrnuty jen české příjmy ze závislé činnosti, tj. za 1-2/19 + celoroční příjem z nájmu českého bytu. Uplatněna sleva na manželku jen v poměrné výši odpovídající 2 měsícům (tj. pouze za dobu, kdy žili v ČR, i když byla manželkou celý rok a její posuzovatelné příjmy nepřesáhly 68000). Uplatněno zvýhodnění na děti pouze za 1-2/19 (i když děti byly v domácnosti celý rok + to narozené třetí). Uplatněn odpočet úroků z hypotéky (na ten byt, který nepronajímali a ve kterém v ČR bydleli) také jen v poměrné části, odpovídající dvěma měsícům. A uplatněna sleva na poplatníka, ta myslím byla nekrácená.
Poté, až to bylo podáno, jsem mu to přepočítala, že se v tomto případě víc vyplatí, když podá opravné s tím, že ten příjem z nájmu českého bytu v SJM nebude přiznávat a neuplatní tu poměrnou část slevy na manželku. A takto podal opravné. Nájem přiznala manželka (protože jí z toho nevyšla žádná daň k zaplacení).
A podáno za 2019 i francouzské přiznání ve Francii podle jejich pravidel a zákonů se započtením francouzských příjmů, hodně peněz mu bylo z Francie vráceno (prý šlo o první rok, kdy Francie začala z mezd srážet daňové zálohy, do té doby prý se daně nesrážely a Francouzi vše platili až při podání přiznání).
Tak teď jsem zvědavá, jak to bude posouzeno za rok 2020 - jestli opět budou podána obě přiznání (1-2/20 FR, 3-12/20 ČR) nebo jinak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
28. 1. 2021 18:33
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec je občan ČR, ale celý rok 2020 pobýval v Kanadě (možná v ČR byl pár dní). Příjem má z ČR. Můžeme mu udělat roční zúčtování? Je daňovým rezidentem v ČR? Děkuji