Stroje by musely být uvedeny do provozu v roce 2020, abyste měl možnost uplatnit nyní odpočet DPH.
Příklady - pořízení stroje 2019, montáž 2020, uvedení do provozu 2020 = pak by bylo možno odpočet DPH uplatnit / uvedeno do provozu 2020, 12 měsíců před "plátcovství".
ZDPH § 79 odst. 2)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Senioři nad 80 let dostanou přidáno automaticky. Vláda schválila velkou změnu důchodů
Přiznání k dani, živnost i další online služby státu: Přihlášení přes datovku končí
Berňák zveřejnil nový vzor potvrzení. Členům bytových družstev usnadní odpočet úroků
Dnes je splatná nižší paušální daň. Od srpna musí ale OSVČ znovu měnit trvalý příkaz
Jsme rodinná firma milující přírodu, říkají výrobci svíček
Dovolená: 10 věcí, které překvapí většinu zaměstnanců i zaměstnavatelů
29. 1. 2021 16:25
Dobrý den, od 1.1.2021 jsem se stal plátcem DPH překročením obratu 1 mio KČ. Nyní je přede mnou první přiznání k DPH, kdy budu nárokovat odpočet DPH z majetku a nespotřebovaných zásob pořízených v předchozím roce. Dočetl jsem se však, že je možné (od r. 2019) uplatnit nějaký odpočet z dlouhodobého majetku pořízeného až 60 měsíců před registrací. V roce 2015 (na podzim) jsem zakoupil dva stroje (92.000Kč a 200.000Kč) a začal je ihned používat a tehdejší účetní k nim založil karty majetku kvůli odpisům. Stroje dosud mám a používám. 60 měsíců od nákupu ještě neuplynulo, a můj dotaz tedy zní: je možné z těchto dvou zakoupených strojů nárokovat odpočet DPH, nebo jeho poměrnou část? Děkuji za odpověď.